Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En motståndare till Ryssland sköts ihjäl på öppen gata i Berlin 2019 – nu kan SVT avslöja att mördaren, en rysk agent, försvarades under rättegången med hjälp av pengar från den ryska fonden. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT, SVT

Ryska spionfonden betalade miljoner för att försvara mördare och agenter

Uppdaterad
Publicerad

Ryska staten har de senaste åren betalat drygt 50 miljoner kronor för ett påverkansnätverk i Europa. Det avslöjar läckta dokument om spionfonden Pravfond som SVT tagit del av. Till sin hjälp har organisationen ett nätverk av jurister med förgreningar i Sverige. Men huvudpersonen har lämnat landet.

På pappret ska Pravfond hjälpa ryska medborgare i EU med rättsfrågor. Men i det dolda har fonden fungerat som en front för den ryska underrättelsetjänsten – och finansierat propaganda och rättshjälp till alltifrån vanliga ryssar till agenter och torpeder.

Danska DR har tagit del av läckta dokument från en europeisk underrättelsekälla som sedan har delats med SVT Nyheter, Göteborgs-Posten och en rad andra medier.

Dokumenten avslöjar att ryska staten betalade en advokat som försvarade en FSB-agent i ett högprofilerat mordfall i Berlin 2019.

Svenska avdelningen

Fondens Nordenchef heter Vladimir Pozdorovkin – som har pekats ut som officer i den ryska underrättelsetjänsten SVR. I Sverige har han byggt upp en organisation där Ryska riksförbundet, Rurik, och flera lokalföreningar mottagit cirka en miljon kronor direkt från Pravfond – exakt vad pengarna har gått till är oklart.

Organisationens svenska ledare är Ruriks ordförande Lioudmila Siegel. Hon lämnade i slutet av förra året Sverige för Ryssland och har inte gått att nå för en intervju.

En av personerna som dyker upp i läckan är en kvinna som till vardags driver en blomsterhandel i Stockholmsområdet.

– Jag har ansvarat för pengar som kommer från Ryssland, säger hon.

Ryssland betalade

Kvinnan står registrerad på två föreningar vars syfte är att bistå den ryska diasporan.

– Det var Ryssland som betalade. Vi hade jurister som fakturerade och vi hjälpte dem skicka papper till domstolarna.

En av juristerna är en man i 65-årsåldern som kom till Göteborg från Ryssland på 90-talet.

– De skickade mig frågor, jag svarade och fakturerade, säger han.

Varken han eller kvinnan uppger att de känner till kopplingen till rysk underrättelsetjänst. Sedan Lioudmila Siegel lämnade landet är hon skriven på juristens adress.

– Det stämmer. Men det är bara för skattefrågor och så vidare, inte något mera.

Se SVT Nyheters sändning om den ryska spionfonden här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ de hemliga pengarnas väg i klippet – från den ryska fonden till juristerna i Sverige och andra länder. Foto: Simon Krona

Om dokumentläckan

Danska DR har tagit del av dokumenten om Pravfond från en europeisk underrättelsekälla och sedan delat vidare materialet med SVT Nyheter och Göteborgs-Posten i Sverige.

I samarbetet ingår också: Le Monde (Frankrike), The Guardian (Storbritannien), Der Spiegel (Tyskland), Paper Trail Media (Tyskland), ZDF (Tyskland), NRK (Norge), YLE (Finland), Delfi (Estland), Re:Baltica (Lettland), Knack (Belgien) och Der Standard (Österrike).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.