Foto: Scanpix

Ryskt spionplan mellan Öland och Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en incident med ryskt militärflyg nära svenskt luftrum har överraskat den svenska militären. Ett ryskt spionplan flög i lördags in mellan Öland och Gotland samtidigt som Sverige inledde en stor militärövning.

Källor uppger för Svenska Dagbladet att ett ryskt signalspaningsplan i lördags flög i den smala remsan av internationellt luftrum mellan Öland och Gotland. Samtidigt inleddes en stor militärövning i Sverige med deltagare från USA, Finland och de baltiska staterna.

Om några svenska Gripenplan sändes upp när det ryska spionplanet kom är oklart, enligt SvD.

Ryssland övar anfall mot Sverige 2013

– Jag kommenterar inte enskilda händelser, särskilt inte när vi fortfarande analyserar dem, säger Flygvapeninspektören generalmajor Micael Bydén säger till tidningen.

Riksdagens försvarsutskott ska på torsdagen få en redovisning av försvarets incidentberedskap. Utskottet vill bland annat veta varför inga jaktplan lyfte för att markera närvaro när ryskt stridsflyg övade utanför Gotland i påskas. För flera försvarspolitiker kom det som en överraskning att de två jaktplanen i incidentberedskapen bara är omedelbart startklara vissa delar av dygnet. Försvarsmakten väntas skicka sin insatschef Anders Silwer till utskottet.

Silwer ville inte uppge för SvD om incidentberedskapen hade fungerat vid lördagens ryska flygning.

– Vi kommenterar inte varje enskild händelse, sade han.

Tidigare i veckan avslöjade SVD att ryska bomb- och jaktplan övade vid Gotska Sandön 3-4 mil utanför svensk territorialgräns på långfredagsnatten. Sverige ska ha beredskap med minst två Gripenplan för att identifiera främmande flyg, men inga fanns redo. Istället fick NATO-plan rycka ut.

Utrikesminister Carl Bildt säger att han inte känner till uppgifterna omdet ryska spaningsflygets nya manöver nära svenskt luftrum.

– Det vet jag inget om. Så vitt jag vet flyger det juryska spaningsplan över Östersjön hela tiden, säger han under ett besök iAfghanistans huvudstad Kabul.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssland övar anfall mot Sverige 2013

Mer i ämnet