Rysk Su-27 nära svenskt signalspaningsflygplan 19 februari 2019. Foto: Försvarsmakten

Ryskt stridsflyg flög nära svenskt signalspaningsflygplan

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags flög ett ryskt stridsflygplan cirka 20 meter från ett svenskt signalspaningsflygplan.

– Vid enstaka tillfällen har vi varit med om något liknande. Det är en anmärkningsvärd händelse, säger Anders Persson, flygstabschef i Uppsala till SVT Nyheter.

Det var strax före lunch i tisdags som ett ryskt Su-27-stridsflygplan flög nära ett svenskt signalspaningsflygplan utanför den baltiska kusten. Det svenska flygplanet utförde ett av sina rutinuppdrag och flög över internationellt vatten och luftrum, uppger Försvarsmakten.

– Då blev det uppvaktat. Det kom en Su-27:a som vi bedömer som rysk incidentjakt. Det närmade sig med hög fart – överljudsfart – och mötte oss. Det svängde runt och efter ytterligare en passage så la den sig väldigt nära. Det var omkring 20 meter som du ser på bilderna, säger Anders Persson, flygstabschef i Uppsala.

Den första närkontakten togs utanför den baltiska kusten men ännu en kontakt gjordes längre söderut nära den ryska enklaven Kaliningrad i Östersjön.

– Den första kontakten var utanför Baltikum. Sen följde den oss nedåt en bit och så släppte den oss.

”Anmärkningsvärt”

Försvarsmakten ser allvarligt på händelsen eftersom signalspaningsflygplan inte kan manövrera lika snabbt som stridsflyg.

– Då känner man sig inte bekväm. Normalt brukar man befinna sig cirka hundra meter från statsluftfartyg. Det är det normala, säger Anders Persson.

– Vid enstaka tillfällen har vi varit med om något liknande. Det är en anmärkningsvärd händelse.

Inte sedan 2014 har det rapporterats att ryskt stridsflyg varit så närgånget ett svenskt signalspaningsflygplan.

Rysk Su-27 stridsflygplan nära svenskt signalspaningsflygplan 19 februari 2019. Foto: Försvarsmakten

Tidigare incidenter

Enligt tidigare uppgifter i år från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har antalet ”provocerande flygningar” i Östersjöområdet varit färre under senare år. Men den trenden tycks ha vänt under de senaste månaderna.

I januari uppgav Försvarsmakten att tre ryska militärflygplan hade kränkt svenskt luftrum.

Det var den 19 januari som ett ryskt signalspaningsflygplan av typen Il-20 genomförde en flygning i Östersjön, eskorterat av två stridsflygplan av typen Su-27 Flanker.

Söder om Karlshamn i Blekinge flög de ryska planen en kort stund in på svenskt territorium utan tillstånd.

Det är ovanligt att tre militärflygplan kränker svenskt territorium samtidigt. Sukhoi 27 (Su-27), är vanligtvis kraftigt beväpnat och kapabelt att flyga med dubbel ljudhastighet.

Samtidigt rapporterade ryska statsstödda medier att ett svenskt signalspaningsflygplan genskjutits av ett jaktplan av typen Su-27 från det ryska flygvapnet, och det ryska försvarsministeriet släppte en video av händelsen i januari.

Det svenska signalspaningsflygplanet befann sig även då i internationellt luftrum, enligt Försvarsmakten.

Rysk Su-27 fotograferad på nära håll från svenskt signalspaningsflygplan i oktober 2014. Foto: FRA

Ryskt attackflyg

Några månader tidigare i november 2018 var två ryska attackflygplan av typen Su-24 nära ett belgiskt örlogsfartyg i en Natostyrka som då skulle öva med Sverige. Fartyget befann sig på internationellt vatten i södra Östersjön.

Ryska Su-24 attackflygplan vid belgiskt örlogsfartyg i Östersjön 18 november 2018. Foto: Belgiens marin

Fakta Försvarsmaktens signalspaningsflygplan

Försvarsmaktens använder två ombyggda Gulfstream G4 S (S 102 B).

Med en maxhastighet på över 900 km/h fungerar de som mobila spaningscentraler och inhämtar vital elektronisk information.

Flygplanen utför inte kommunikationsspaning av meddelanden utan så kallad teknisk signalspaning.

Det innebär att de spanar efter signaler från radar, navigeringsutrustning och vapensystem.

Flygplanstypen S 102 B kallas ibland Korpen och Försvarsmaktens två exemplar är bägge stationerade på Malmen utanför Linköping. Deras verksamhet leds av Skaraborgs flygflottilj F 7 i Såtenäs.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.