Anna Maria Corazza Bildt och Lena Adelsohn Liljeroth är två av de åtta svenska namn som svartlistats av Ryssland. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ryssland svartlistar åtta svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har svartlistat närmare 90 EU-medborgare. Bland de svartlistade finns åtta svenskar, som inte längre är välkomna till Ryssland. På listan finns EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt (M) och före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M).

– Det är ett mycket anmärkningsvärt beteende som tyvärr inte förbättrar bilden av Ryssland och vi har bett om en förklaring till detta agerande, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i en skriftlig kommentar till TT om den ryska svartlistningen.

Listan på de som stoppas från att komma in i Ryssland består av 89 européer, varav åtta svenskar. Finska Yle har fått tag på hela listan, och där finns Corazza Bildt och Adelsohn Liljeroth, M-politikerna Gunnar Hökmark och Marietta de Pourbaix-Lundin, Gunnar Karlsson, chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), konteramiralen Odd Sven-Eric Werin, rikskronofogden Eva Liedström Adler, och Magnus Söderman, före detta ledare för Svenska Motståndsrörelsen (SMR).

– Det är beklagligt och allvarligt. Ett uttryck för att ryssland medvetet vill undergräva sina relationer med Europa, säger Gunnar Hökmark (M) till SVT Nyheter.

Vad kan konsekvenserna bli av det här?

– En konsekvens är att Ryssland blir ett allt mer stängt samhälle och land, säger han.

Anna Maria Corazza Bildt svarade på Twitter: ”Att vara med på denna lista ändrar inte mitt engagemang för folket i Ukraina”.

Inte offentlig

UD vill inte avslöja när Sverige ska ha bett om en förklaring av listan. UD kommenterar heller inte hur listan kom till dess kännedom, inte heller när eller vem som överlämnade listan.

Wallströms pressekreterare Erik Boman säger till TT att alla svenskar på listan ännu inte kontaktats.

Listan ska enligt AFP vara ett svar på EU:s egna sanktioner mot Ryssland och reseförbud för ryska medborgare.

Enligt den nederländske premiärministern Mark Rutte överlämnades listan i torsdags till olika EU-ambassader. På en presskonferens sade Rutte att två nederländska parlamentsledamöter och två ledamöter i EU-parlamentet finns på listan, rapporterar TT.

Enligt tyska medier stoppades den tyske parlamentsledamoten Karl-Georg Wellmann, som har starka band till Ukraina, från att komma in i Ryssland i söndags när han anlände med flyg till Moskva. Wellman ingår i förbundskansler Angela Merkels grupp CDU-CSU och leder förbundsdagens vänskapsgrupp med Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer