Stefan Lövfen (S) vill satsa på exportföretag

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill göra en riktad satsning för att hjälpa små och stora företag att ta sig in på nya marknader.

Socialdemokraterna vill satsa på exporterande små och medelstora företagare. Det skriver dagens Almedalstalare S-ledaren Stefan Löfven på debattplats i Svenska Dagbladet.

Löfven föreslår att Exportrådet får 100 miljoner kronor extra över fyra år, pengar som är riktade till stöd åt dessa företags export. Miljonerna ”syftar till att hjälpa företagen att etablera affärskontakter och att ta sig in på nya marknader”.

Han anser att en aktiv näringspolitik ”banar väg för att fler entreprenörer kan starta nya företag och att befintliga företag kan växa”. Liksom FP:s Jan Björklund anser Löfven att näringslivet inte är något särintresse.

Ingen dålig lösning

Löfven konstaterar att exporten utgör ungefär hälften av svensk BNP och därför också har stor betydelse för skatteintäkter och välfärd. Han konstaterar också att ökat exportstöd behövs till små och medelstora företag.

-Dels för att vi ska kunna exportera produkter men också för att i en global ekonomi så tävlar svenska små och medelstora företag, inte bara med företag i Sverige utan i hela världen. Vi måste börja tänka export mycket tidigare, säger han till TT.

På frågan om 25 miljoner per år verkligen är så mycket i sammanhanget och om det kan tänkas bli mer framöver svarar Löfven:

-Utifrån det som Exportrådet får i dag i stöd är det en över tioprocentig ökning och 100 miljoner är inte så illa faktiskt. Sedan får vi se vad vi kan göra i framtiden. Jag kan inte inteckna budgeten och det är många behov som ska täckas.

Bara förväntansfull inför talet

Löfven ska i rollen som ny S-ledare debutera som talare i Almedalen i Visby. Han tänker tillbaka på när partiets dåvarande ledare Olof Palme 1968 talade från ett lastbilsflak i Almedalen och sådde fröet till det som vuxit till att bli politikerveckan.

-Det är en jättefin tradition och det känns lite högtidligt, men det är en positiv känsla – det är inget som stör mig, säger Löfven inför talet.

TT: Du är inte nervös?

-Nej, jag känner mig bara förväntansfull.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet