Foto: SVT

S anklagar KD för att sälja ut sina värderingar

Uppdaterad
Publicerad
Veronica Palm (S) anklagar KD för att sälja ut sina grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter i utbyte mot makt. Hon kräver besked om alliansen är redo att regera med stöd av Sverigedemokraterna. ”Det är ett rasistiskt parti”, säger hon.

I söndagens Agenda svarade Moderatledaren Anna Kinberg Batra ja på frågan om Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti.

Men hennes kollega Ebba Busch Thor (KD) är av en annan åsikt. I en intervju med tidningen Dagen säger partiledaren att hon inte anser att Sverigedemokraterna är rasistiskt, även om hon i en senare intervju med Aktuellt nyanserar sitt uttalande och säger att partiet fortfarande präglas mycket av rasism.

”Säljer ut sina värderingar”

Nu anklagar Socialdemokraternas Veronica Palm, ordförande för Stockholms Arbetarekommun, KD för att sälja ut sina värderingar i utbyte mot makt.

– Det som har hänt är att vi nu har en borgerlighet som är så sugen på makt, ett kristdemokratiskt parti som är beredd att sälja ut grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter, kristna värderingar, för att få makt och göra det tillsammans med ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Veronica Palm anser att KD, och till viss del Moderaterna, väljer att normalisera ett parti som står för extrema åsikter.

– Sverigedemokraterna har rötter i den nazistiska vit makt-kulturen och deras företrädare är rasister och går runt på staden och hotar människor. Det är ett rasistiskt parti, säger hon.

Hon menar att alliansen inte vågar ge ett klart besked om den är beredd att stödja sig på SD efter valet.

– Jag tycker att det är ansvarsfullt och ärligt att ge väljarna besked.

Måste ha passivt stöd

KDU:s ordförande Sara Skyttedal menar att SD visserligen har rasistiska rötter och företrädare, men att det inte automatiskt gör det till ett rasistiskt parti.

– Jag tycker att man ska spara kraftuttrycken för den rasism och de rasister som faktiskt finns i stället för att alienera sig från den väljarkår som har förlorat förtroendet för de etablerade partierna och vår förmåga att lösa samhällsutmaningarna, säger hon.

Hon poängterar att KD inte redo att regera tillsammans med SD eller att ha ett formellt samarbete med partiet, men menar samtidigt att alliansen sannolikt kommer att vara beroende av passivt stöd från SD efter nästa val för att kunna regera – oavsett om alliansen blir större än de rödgröna.

Får inte låta sig skrämmas

Sara Skyttedal menar att alliansen inte får låta sig skrämmas av att Veronica Palm och hennes gelikar ”smetar ett begrepp som rasism”. I stället måste den inrikta sig på att lösa viktiga samhällsproblem.

– Just nu låter sig alliansen sig skrämmas av det här hårda tonläget, i stället för att välja att regera och ta itu med de samhällsutmaningar som finns. Att lägga fram lösningar för integrationen, för att skapa fler jobb att, för att bekämpa brottsligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer