Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson (vänster) om beskedet från S partisekreterare Tobias Baudin (höger). Foto: SVT, Jessica Gow/TT

S-besked om Nato kan komma 15 maj

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partistyrelse kallas till ett extra möte om Nato den 15 maj. Ett beslut om hur partiet ska ställa sig till medlemskap kan komma då, uppger partisekreteraren Tobias Baudin för TT.

– Partistyrelsen kan välja att fatta beslut då, säger Baudin.

På mötet den 15 maj ska partistyrelsen återrapportera och diskutera från den säkerhetspolitiska dialog som pågår i partiet och som ska vara klar den 12 maj.

Återrapporteringen var tidigare tänkt att ske på mötet som ska hållas den 24 maj, men den tidigareläggs nu.

Trycket på partiet utifrån att skynda på processen är starkt trots att det finns kritik i partiet om att det redan går alldeles för fort i en så avgörande fråga som ett eventuellt medlemskap i Nato.

Baudin konstaterar att den säkerhetspolitiska analysen som riksdagspartierna gör under ledning av utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist ska vara klar den 13 maj.

– Och Socialdemokraterna i Finland kommer ju att ha ett möte den 14 maj, säger Baudin.

Den 14 maj väntas finska S ge besked och den 17 maj anländer den finländske presidenten Sauli Niinistö till Stockholm för ett statsbesök.

Knutson: Allt talar för ett ja

Enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson passar tidpunkten för Socialdemokraternas partistyrelsemöte om Nato väl ihop med datumet för den finska presidentens besked.

Att både Sveriges utrikesminister och statsminister i dagarna rest utomlands till Tyskland och USA talar sitt tydliga språk om var man kommer landa i frågan, enligt honom.

– Den socialdemokratiska ledningen vill snabba upp processen ytterligare och det handlar om att koordinera ett svenskt och finländskt beslut i frågan. Allt talar för att socialdemokraterna kommer ändra ståndpunkt och säga ja till ett Natomedlemskap, säger Mats Knutson i Rapport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet