Foto: Henrik Montgomery / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

S-distrikten om urvalsprocessen för nästa partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas sökande efter Stefan Löfvens ersättare har inletts.

Om en dryg månad ska samtliga 26 partidistrikt ha lagt fram sin kandidat till ordförandeposten. Från flera håll kommer nu önskemål om en kvinnlig partiledare.

– Det är inte orimligt att man ställer krav på att det är dags för en kvinnlig statsminister, säger Niklas Karlsson, ordförande för Skånes partidistrikt.

Bör Sveriges nästa statsminister vara en kvinna? Ja, menar vissa. Visst var det nära för några år sedan, men det gick inte hela vägen, och frågan är nu återigen aktuell.

– Det är klart att det finns ganska många i vårt distrikt som tycker att det är en av de viktigare delarna, säger ordförande för Kronobergs partidistrikt, Robert Olesen.

”Hade känts fantastiskt”

Kvinna eller man. En oviktig skillnad enligt några, medan andra tycker att den är avgörande. I Göteborg kommer frågan att bli en del av den interna diskussionen, menar Mattias Jonsson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg.

– Det hade känts fantastiskt kul om vi får en kvinna som partiledare och kanske även statsminister, men sedan om det är det som vi landar i efter vår interna diskussion, det återstår att se men absolut är det en del av vår diskussion framåt.

Men långt ifrån alla distrikt ser det som ett absolut krav att nästa partiledare blir en kvinna.

– Det vore roligt. Men det viktigaste är att det är en kompetent person med lång erfarenhet i liknande position, säger Åsa Westlund ordförande för Stockholms läns partidistrikt och riksdagsledamot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Framför allt tror jag kongressen i november tydligt måste formulera vad som är det socialdemokratiska alternativet, säger Niklas Karlsson (S). Foto: SVT och TT

”Ska kunna leda landet”

Peter Kärnström, ordförande för Gävleborgs distrikt, listar två egenskaper som särskilt viktiga för Socialdemokraternas nästa partiledare.

– Det ena är att man ska kunna leda landet som statsminister, och det andra är att man är fast förankrad i folkrörelsen och har ett folkrörelseperspektiv vad gäller partiarbetet. Samla in många tankar och idéer, lyssna och ha en intern partidemokrati.

Att känna lust inför uppdraget kommer att vara betydelsefullt, tror Bodil Hansson, ordförande för Västernorrlands partidistrikt-

– Det är ett av de tuffaste uppdragen man kan ta på sig, så det är viktigt att man känner lusten och energin och glädjen och inte bara gör det av plikt.

Hittills har ingen socialdemokrat öppet sagt att den vill ta över som partiledare när Stefan Löfven avgår i november. Flera ministertoppar hänvisar till valberedningen och säger att deras fokus ligger på sitt respektive uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer