S-förslag mot ungdomsarbetslösheten

Publicerad

Var fjärde ungdom är i dag arbetslös. För att motverka detta presenterar Socialdemokraterna i dag en ny ungdomssatsning med fokus på utbildning, jobb och boende.

24,4 procent av landets 15-24 åringar är i dag arbetslösa. Därför föreslår nu Socialdemokraternas nye talesman i ungdomsfrågor Thomas Bodström ett Framtidskontrakt för unga människor som saknar jobb.

-Regeringens passivitet har inneburit att det är unga människor som tagit den största smällen. Vi har EU:s näst högsta ungdomsarbetslöshet nu och man inte bara skylla på finanskrisen eller lågkonjunktur, utan vi vill att man jobb, utbildning och bostäder för unga personer, säger Bodström.

Satsningar på utbildning
Det så kallade Framtidskontraktet innehåller flera delar. Bland annat vill Socialdemokraterna skapa 10 000 nya platser för att unga arbetslösa ska kunna komplettera sin utbildning och få grundläggande behörighet.

De föreslår också att åldersgränsen för starta-eget-bidrag bör sänkas från nuvarande 25 år så att yngre personer enklare kan starta egna företag. Dessutom vill Socialdemokraterna skapa sammanlagt närmare 11 000 fler utbildningsplatser på Komvux, KY (Kvalificerad yrkesutbildning) och på Högskolan, samt satsa 1,35 miljarder kronor för att främja byggande av fler hyresrätter.

Är det inte jobb som behövs?

-Vi satsar på både jobb och utbildning och på möjligheter att starta eget. När det handlar om jobben vill vi se till att unga människor kan komma in i arbetslivet. Men för att klara det så måste man också ha en utbildning, säger Thomas Bodström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer