S: ”Förutsägbart tal”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg tycker att statsministerns tal var förutsägbart.

-Det var inget oväntat. Regeringen har redan sagt att det ska komma en infrastrukturproposition och en forskningsproposition så det är rimligt att man också levererar i budgeten på de områden där det ska komma propositioner. Regeringen har också i månader talat om att de skattehöjningar man föreslår med räntesnurrorna ska gå tillbaka till näringslivet i form av sänkt bolagsskatt, säger han till TT.

Damberg välkomnar regeringens förslag om en utbyggd tunnelbana i Stockholm, men vill gå längre.

-Om man tycker att det är bra med en tunnelbaneutbyggnad till Nacka borde det vara lika bra med en utbyggnad till Hagastaden. Argumenten för en fortsatt utbyggnad växer med det här beskedet.

Också Reinfeldts förslag om 40 000 nya bostäder i Stockholm välkomnas.

-En utbyggd infrastruktur möjliggör nya bostäder, det hänger ihop. Men det är många gånger som Moderaterna har sagt att det ska byggas väldigt mycket bostäder, så det återstår väl att se hur det blir med det. Det är inga nya besked om någon ny bostadspolitik, inga besked om nya studentbostäder eller hyreslägenheter som unga människor behöver.

Damberg är också positiv till Reinfeldts tydliga ton vad gäller situationen i Syrien.

-Det är viktigt att Sverige har en tydlig hållning här, att få slut på våldet och bana väg för en ny regim.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.