Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad. Foto: Janerik Henriksson/TT

S: Hade tagit emot stöd från Kommunal även fortsättningsvis

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelade fackförbundet Kommunal att man avvecklar det ekonomiska stödet till Socialdemokraterna.

Nu svarar Socialdemokraternas partisekreterare, Lena Rådström Baastad, på beslutet.

– Det är klart att vi gärna hade tagit emot finansiellt stöd från Kommunal, skriver hon till SVT Nyheter.

Socialdemokraternas partisekreterare, Lena Rådström Baastad, uppger i en skriftlig kommentar att partiet känt till beslutet under en tid.

– Det är en avvägning Kommunal har gjort, och det är upp till dem. De har tagit fram en ny facklig-politisk strategi där de utvärderat arbetet för att kunna skapa ännu mer samverkan. Sedan är det klart att vi hade velat ha kvar de pengarna, säger Rådström Baastad.

Hennes uppfattning är är fokus på den egna verksamheten ligger till grund för beslutet.

– Enligt Baudin handlar det ju inte om politiken i sig utan om att Kommunal vill använda pengarna till sin egen verksamhet istället. De har nyligen tagit fram en ny facklig-politisk strategi där de vill utveckla och förändra sitt arbetssätt och fördjupa sitt facklig-politiska arbete. Det är bakgrunden till beslutet, vad jag förstått.

Socialdemokraterna: ”God ekonomi oavsett”

Trots att fackförbundet nu valt att dra in sitt ekonomiska stöd kommer parternas samarbete att förbli starkt.

– Kommunal betonar att det är viktigt för dem att fortsatt hålla fast vid sin facklig-politiska samverkan med oss, och det ser vi också som oerhört viktigt. Vi har drivit många viktiga frågor tillsammans, säger hon.

Kommer beslutet att få någon betydelse? 

– Det är klart att vi gärna hade tagit emot finansiellt stöd från Kommunal även fortsättningsvis, men Socialdemokraterna har en god ekonomi oavsett. Vi har bra förhållande med Kommunal, både på personnivå och på organisatorisk nivå, och vår samverkan kommer fortsätta. Jag tror inte man ska överdriva betydelsen av detta beslut, skriver Lena Rådström Baastad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.