Fredrik Reinfeldt och Magdalena Andersson (S) Foto: Scanpix

S: ”Lägg korten på bordet, Reinfeldt”

Uppdaterad
Publicerad

Statligt ägda Vattenfall köpte nederländska bolaget Nuon för 97 miljarder kronor år 2008 – en affär som kallats ”Sveriges sämsta någonsin”. Reinfeldt har hela tiden hänvisat till Maud Olofsson – men nu avslöjas att han själv godkänt köpet.

I dag har värdet på bolaget Nuon minskat med 15 miljarder kronor och köpet har kritiserats kraftigt för att ha varit alldeles för dyrt. Fredrik Reinfeldt har hela tiden hänvisat till näringsminister Maud Olofsson kring hur regeringen tänkte när den enorma affären med statliga pengar genomfördes.

TV4 rapporterar nu att statsministern har godkänt köpet. Finansmarknadsminister Peter Norman Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Magdalena Andersson möttes i en debatt kring fiaskoaffären i SVT:s Gomorron.

– Det är uppenbarligen bortkastade skattepengar. Sedan köpet har företaget minskat med 15 miljarder, det motsvarar 25 000 sjuksköterskelöner under ett helt år. Det är en stor smäll för skattebetalarna. Nu är frågan, hur resonerade Reinfeldt när han valde att gå vidare trots varningstecken? säger Magdalena Andersson.

Orostecken fanns innan

Hon pekar på att det fanns orostecken innan affären genomfördes, där bland annat regeringskansliets tjänstemän var kritiska till köpet, något som Peter Norman bekräftar.

– Med facit i hand är det uppenbart att vi betalade för mycket. Tjänstemännen sa ”köp inte för mer än 70 miljarder” men det fanns andra oberoende källor som var positiva. Maud Olofsson var obekväm och ställde kritiska frågor men blev lugnad av bolaget, säger Peter Norman.

Norman menar att statliga bolag ska sköta sina affärer själva utan att politikerna lägger sig i för att undvika ministerstyre, men vid riktigt stora affärer informeras regeringen.

– Det fördes en diskussion innan köpet och vi fick olika signaler, vissa var kritiska, andra inte. Vi kommer att göra både bra och dåliga affärer även i framtiden. Det var mycket pengar men jag vill tillägga att Nuon fungerar väl i Vattenfalls koncern, säger Peter Norman.

”Lägg korten på bordet”

– Det är bra att regeringen informeras och är en aktiv ägare för svenska folket har rätt att veta. Men kring denna affär finns många frågetecken och det är dags för Reinfeldt att lägga korten på bordet, säger Magdalena Andersson.

Debatten gick vidare in på regeringens förmåga att sköta de statliga bolagen och de kritiserade affärer som Telia gjort i Uzbekistan. Magdalena Andersson menar att regeringen är mer intresserad av att sälja av statliga bolag än att äga dem.

Är det så att ni inte är så bra på att sköta statligt ägande?

– I regel vill vi ju minska det statliga ägandet. Men självklart är jag inte nöjd med hur det har skötts, Telia sitter fast i besvärliga affärer i öst och Vattenfall sitter fast i ett kolberoende i Tyskland men det senare är kvar sedan Socialdemokraterna styrde, säger Peter Norman.

Hur många skattemiljoner har vi förlorat?

– Vi ska inte lägga i oss det, det ska revisorerna ska sköta, säger Peter Norman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet