Magdalena Andersson(S), ekonomisk- politisk talesperson. Foto: Scanpix

S lovar ungdomsgaranti för jobb eller utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill i sitt budgetförslag införa en 90-dagarsgaranti för jobb eller utbildning för ungdomar har varit arbetslösa mer än sex månader.

Det ska ske i form av utbildningskontrakt, yrkesintroduktionsjobb samt fler utbildningsplatser. Sammanlagt rör det sig om 35.000 ungdomar för närvarande och kostnaden beräknas till 5,1 miljarder kronor.

Vidare lägger partiet 800 miljoner kronor på att utbilda människor till bristyrken för att minska risken för flaskhalsar, inflation och höjda räntor i den kommande konjunkturuppgången.

S tror att tillväxten kommer att vara positiv i EU 2014-2015. Tillväxten i Sverige kommer att ligga på runt tre procent.

– Det är väldigt viktigt att under den här konjunkturuppgången få in ungdomar och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden, säger Magdalena Andersson(S).

Med nuvarande politik kommer arbetslösheten att fortsätta vara runt åtta procent även 2013.

S vill framför allt satsa på små och medelstora företag och bland annat ta bort den andra sjuklöneveckan för företagen.

S menar också att Arbetsförmedlingen måste arbeta närmare företagen framöver.

Investeringar för framtiden

S vill öka antalet högskoleplatser med 10.000. S vill också ha mindre klasser i lägre åldrar och 1.000 nya specialpedagoger.

Man vill också sats en miljard i byggbonus till lägenheter för studenter och unga.

Sjukskrivningar

– Det är märkligt av regeringen att skära ned på förebyggande arbete när sjukskrivningarna ökar. Vi tänker öka de anslagen, säger Magdalena Andersson(S).

– Vi vill satsa 2,1 miljarder till personalstärkande åtgärder för sjukvården, och dessutom en revision för att kunna skära ned på administrationen.

Skattehöjningar

S säger nej till den sänkta krogmomsen.

Man vill trappa av jobbskatteavdragen för de som tjänar mest och man säger nej till det femte jobbskatteavdraget.

Det blir ingen förändring av bolagsskatten, ingen fastighetsskatt och ingen förmögenhetsskatt. ROT och RUT blir kvar, men maxbeloppet på RUT halveras.

Sedan tidigare är det känt att Socialdemokraterna vill sänka pensionärsskatten med totalt 3,8 miljarder kronor, 1,5 miljarder mer än regeringen.

Anders Borg(M): Relativt kraftig skattehöjning

– Huvudintrycket är att det läggs en väldigt tung belastning på jobb i Sverige genom att man kraftigt höjer skatterna genom arbetsgivaravgifter och tjänstemoms och annat, säger finansminister Anders Borg(M) till SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

– Går det att tala om skattechock?

– Jaga tror att man till Socialdemokraternas skattehöjningar måste lägga Miljöpartiets olika miljösatsningar så jag tycker det är en relativt kraftig skattehöjning som ligger i den här politiken, säger Anders Borg.

Reinfeldt: Svårt att förstå

Statsminister Fredrik Reinfledt säger under ett besök i Charlottenberg att han har svårt att förstå logiken i Socialdemokraternas utlovade skattesänkningar för pensionärer.

– Vi har ju sänkt skatter för pensionärer med 16 miljarder i flera steg, vilket jag tycker har varit viktigt som ett steg för att förstärka ekonomin för pensionärerna. Det som är svårt att förstå när socialdemokraterna gör det, är att vi har fått väldigt hård kritik för att varje skattesänkning betraktas som att den görs för lånade pengar. Det vore intressant att höra om det inte gäller när de gör skattesänkningar av ett slag som vi inte föreslår, säger Reinfeldt.

  • Höjt tak och ersättningsnivå i a-kassan och sjukförsäkringen.
  • Avveckling av fas 3, som ersätts med ”extratjänster”.
  • Höjt barnbidrag med 100 kronor i månaden.
  • 2 miljarder till mer personal i vården.
  • Mindre klasser på lågstadiet.
  • 16 000 fler platser på högskolan.
  • 1 000 nya specialpedagoger och speciallärare.
  • 13 000 fler platser på yrkesvux, komvux och folkhögskola.
  • Slopat ansvar för andra sjuklönevecka för företag.
  • Sänkt skatt för pensionärer med 1,3 miljarder mer än regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer