S lovar rätt till heltidsjobb

Uppdaterad
Publicerad
Med tryggare anställningar kommer kvalitén att förbättras i vården och skolan, säger Carin Jämtin (S) partisekreterare för Socialdemokraterna. Tillsammans med sitt parti vill hon att alla anställda vid kommun och landsting ska bli erbjudna heltidsjobb.

I moderatstyrda Uppsala kommun har man redan tagit ett beslut om att de anställda ska erbjudas heltidstjänst.

-Det har vi funderat på i flera år, vi vill att heltidstjänst ska vara normen i Uppsala kommun, säger Fredrik Ahlstedt (M), kommunstyrelsens ordförande. De 13 000 anställda kommer att få erbjudande om att jobba heltid från och med 1 januari 2013. Men redan under hösten införs det successivt.

Förbättra arbetsmiljön
Socialdemokraterna vill även begränsa visstidsanställningarna till max två år och förbättra arbetsmiljön. Carin Jämtin menar att frågan om heltid är en jämställdhetsfråga i allra största grad.

-I mansdominerande yrken diskuterar man det inte ens, där erbjuds heltidstjänster på en gång, säger hon till TT.

Löftena kommer att ges till anställda i kommuner, regioner och landsting som styrs av Socialdemokraterna. Framför allt är det vården och skolan som påverkas, där kvinnorna dominerar.

Kräver mer av facket
Problemet med många deltidsanställda och otrygga anställningar varierar från kommun till kommun.

Hillevi Engström (M), arbetsmarknadsminister, tycker att fackförbunden borde ta mer ansvar och tillämpa lagen om anställningsskydd på ett bättre sätt.

-Det finns en paragraf som säger att man inte får anställa en massa deltidsanställda, utan de ska ha rätt till heltidstjänst om de har tillräckliga kvalifikationer för jobbet, säger Hillevi Engström.

I Uppsala jobbar man nu med en plan för hur löftet om heltid ska genomföras. Men Fredrik Ahlstedt tänker inte göra några besparingar:

-Vi lägger varken till eller tar pengar. Vi kände att det här var så pass viktigt att vi inte villa vänta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer