Socialminister Annika Strandhäll (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar ett förslag för att stärka den svenska sjukvården under måndagens pressträff. Foto: TT

S lovar tre miljarder för att korta köer

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna lovar tre miljarder om året till landstingen för att vård ska ges i tid och vårdköerna kortas.

Men partiet lovar inget exakt år när pengarna ska betalas.

-Det är en generalplan för att alla – oavsett var man bor i landet – ska få vård i tid. Helt enkelt en överenskommelse mellan stat och landsting om insatser när det gäller till exempel personal och multisjuka äldre, säger socialminister Annika Strandhäll.

– Behoven i svensk hälso- och sjukvård växer väldigt fort. Vi blir fler barn och många fler äldre. Ingen ska behöva vänta en dag för länge på vård i Sverige, men då måste vi också satsa de resurser fullt ut som krävs.

Val 2018 – #dinröst

Lång väntan

I dag väntar var tredje patient längre än vårdgarantins 90 dagar på operation och var fjärde på ett besök inom specialistvården.

De tre miljarderna är ett permanent tillskott till landstingen. De första två miljarderna ska betalas ut när staten och landstingen är överens om generalplanen, som bland annat ska handla om personalförsörjning och hur äldre multisjuka ska få bättre vård.

– Först måste landstingen få fram generalplanen, sen kan vi gå vidare. Exakt vilket år det blir är för tidigt att säga, säger finansminister Magdalena Andersson, som dock lovar att det blir under nästa mandatperiod.

Resultat krävs

Den sista miljarden ska betalas ut stegvis först när man kan se att resultat uppmätts.

– Vi kommer naturligtvis att utvärdera över hela landet att man gjort det vi har kommit överens om, att vi ser att köerna minskar och att vården för multisjuka och äldre har blivit bättre och mer tillgänglig, säger Annika Strandhäll.

För att illustrera hur långt tre miljarder kan räcka säger Strandhäll att det motsvarar 5 000 sjuksköterskor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet