S och M debatterade sociala frågor i kvällens Aktuellt

Publicerad

Med bara tre dagar kvar till EU-valet är de sociala frågorna några av de hetaste i den svenska EU-valsdebatten. Toppkandidaterna Heléne Fritzon (S) och Tomas Tobé (M) debatterade hur mycket EU ska lägga sig i frågor som föräldraledighet, arbetsvillkor och abort i torsdagens Aktuellt.

EU ska arbeta och driva på i sociala frågor, men det är medlemsstaterna som ska ta besluten, menar Socialdemokraternas Heléne Fritzon.

– Det är viktigt för svensk export att vi tänker både på marknaden och på människan – och inte bara på marknaden. Vi har sannerligen inte för många sociala rättigheter i EU och vi behöver ett arbete med sociala rättigheter för alla EU:s medborgare, säger Fritzon.

Moderaternas Tomas Tobé däremot, tycker att Sverige ska använda det europeiska samarbetet till att bekämpa gränsöverskridande frågor och få en mer kontrollerad invandring, bekämpa kriminalitet och möta klimathotet.

– Men jag är inte beredd att kompromissa med 27 andra länder om svensk välfärd, för det är vad detta i förlängningen kommer att leda till, säger Tobé.

Tobé: Ni har öppnat upp Pandoras ask

Den senaste tiden har frågan om abort varit ständigt aktuell. Tobé tar upp abort som ett exempel på en fråga som bör bestämmas av varje land, och inte av EU.

– När man tar upp den här typen av frågor på europeisk nivå så skadar man i förlängningen möjligheten för Sverige att kunna värna våra intressen i de här frågorna. Det är bättre om vi håller det europeiska samarbetet till gränsöverskridande frågor, säger han.

– Aborträtten var ett väldigt bra exempel Tomas Tobé, svarar Fritzon, och fortsätter:

– Du riskerar nu att hamna i precis samma situation när det kommer till de sociala rättigheterna, som det parti som 22 gånger har röstat emot att EU ska driva på för kvinnors aborträtt. För du är inte beredd att driva på för att EU-medborgare ska ha starkare sociala rättigheter, säger hon.

Men Tobé håller inte med och säger att Moderaterna har stått upp för aborträtten i varenda omröstning.

– Men det jag varnar för, och det som ni har gjort nu, är att öppna upp Pandoras ask. Stefan Löfven har inte förstått vad han har gjort när han har velat lämnat över den här makten till Bryssel, svarar Tobé.

Se mer från debatten i kvällens Aktuellt i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet