S och M i debatt om gängkriminaliteten i Sverige

Publicerad

Moderaterna anser att regeringen har tappat kontrollen över situationen med gängkriminalitet i Sverige. Frågan debatterades i riksdagen under tisdagen och på kvällen mötes Ulf Kristersson (M) och inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Aktuellt.

Antalet dödsskjutningar i Sverige var de flesta någonsin förra året då 45 personer sköts till döds. Fram till i maj i år hade 19 personer skjutits till döds. Inrikesminister Mikael Damberg (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gästade Aktuellt under tisdagskvällen för att debattera hur man ska lösa gängkriminaliteten.

– Vi är väldigt bekymrade. Regeringen ger ett intryck av att ha kontroll men vi tror inte att de har det, säger Ulf Kristersson (M).

Damberg (S): ”Prioritera de insatser som ger mest effekt”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) tycker att det är bra att frågan tas upp och säger att gängkriminaliteten är ett av Sveriges viktigaste samhällsproblem. Han menar att det är viktigt att lyssna på polisen, vad de vill göra.

– Vi måste prioritera de insatser som ger mest effekt, säger Damberg.

Kristersson (M) menar däremot att problemet ligger i att man inte kommer att hinna uppnå det mål som finns med att nyanställa 10 000 personer inom polisen fram till och med 2024. Damberg håller med om att fler poliser behövs, men säger samtidigt att man måste jobba mer med preventiva åtgärder.

Moderaterna vill förlänga straffen

Ulf Kristersson påpekar däremot att det viktigaste i frågan är att förlänga straffen för de grovt gängkriminella.

– Människor som är inlåsta längre kan inte rekrytera yngre till brottsligheten, säger Kristersson.

Damberg menar att Moderaterna har för lite fel fokus på de förebyggande åtgärderna.

– Det tror jag är fel. Vill vi knäcka det långsiktigt så måste vi också hindra nyrekryteringen, säger Damberg och nämner bland annat ett projekt med fokus på skolsegregationen.

Hör vad Damberg och Kristersson sa i Aktuellts debatt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.