Foto: TT

S och M har säkrast röster

Publicerad

Landets två största partier är de som har tryggast valrörelse framför sig. Detta visar en Sifo-undersökning som har genomförts på uppdrag av Rapport.

– Både Moderaterna och Socialdemokraterna har väldigt starka kärnväljargrupper, och de är minst osäkra bland alla partier, säger Toivo Sjörén som är prognoschef på Sifo.

Sifo:s undersökning visar hur säkra partierna kan vara på sina väljare. Och en sak är säker, nämligen att Moderaterna och Socialdemokraterna sticker ut.

93 procent av de moderata väljarna säger sig vara säkra på sitt partival. 92 procent av de socialdemokratiska väljarna är säkra på sitt val.

MP har mest osäkra väljare

Det är svårt att dra några exakta slutsatser bland dom övriga partierna, urvalet är för litet, men det är hursomhelst säkert att dessa övriga partier sammantaget har mer osäkra väljare.

Miljöpartiet verkar ha de mest osäkra, Sverigedemokraterna de mest säkra.

– Dessa övriga partier måste föra fram frågor som gör att de stärker de som är osäkra inom sina egna partier, samtidigt som de måste fundera på hur de ska vinna nya väljare. Inte minst gäller detta för de små partierna, för de har också många osäkra väljare. Ovanpå detta kanske de måste attrahera nya för att nå över fyraprocentsspärren, så där har de ett dubbelt problem, säger Toivo Sjörén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer