• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

S och MP överens om försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Migration och försvar – Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens i två frågor som pekats ut som konfliktområden för en S-MP-regering.

Uppgörelsen betyder bland annat att MP säger ja till köp av nya Jas-plan och ubåtar, skriver Dagens Nyheter.

MP har föreslagit minskade försvarsanslag och reserverade sig i våras mot försvarsberedningens slutsats att fler Jas Gripen-plan behövs. Partiets gruppledare Maria Ferm tycker ändå inte att partiet sviker väljarna.

– Vi ser hur det parlamentariska läget ser ut och försöker se vilka vägar som är framkomliga. En viktig del i det är att det finns breda överenskommelser, säger hon till DN.

S försvarar migrationsöverenskommelse

I liknande ordalag försvarar Mikael Damberg, gruppledare för S, att partiet ansluter sig till den överenskommelse om migrationen som MP har med Alliansen. S släpper kravet att hänsyn ska tas till arbetsmarknaden innan arbetskraftsinvandring godkänns.

– Det är viktigt att breda överenskommelser med flera partier ligger fast, säger Damberg.

En tredje del i uppgörelsen mellan de blivande regeringspartierna är att MP ansluter sig till pensionsuppgörelsen som S slöt med de fyra borgerliga partierna 1994.

Sjöstedt beklagar

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt beklagar att Miljöpartiet gjort upp med Socialdemokraterna om nya Jas-plan.

– Det är vi inte en del av. Vi tycker att det är för dyrt och att pengarna behövs på annat håll, i välfärden men också på andra ställen i försvaret, säger Sjöstedt.

– Att Miljöpartiet backat ned i den här frågan sätter oss i en svårare förhandlingsposition, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet