Foto: Scanpix

S-kravet: Begränsa vinsterna – men inte i lag

Uppdaterad
Publicerad

På Socialdemokraternas extrainsatta pressträff i dag meddelades att en enig partistyrelse vill se hårdare reglering, men ingen faktisk lag om vinster i välfärd.

Stefan löfven säger att den enklare lösningen är att sätta in ett vinstförbud, med det kommer man alltså inte göra.

–Många barn och ungdomar går i privata skolor som övervägande fungerar bra. Men det är också så att det inte fungerar överallt, därför har vi sett över det här och diskuterat hur vi ska komma till rätta med detta.

Vinsterna ska i stället begränsas för välfärdsföretag genom hårdare regleringar, mer insyn och högre kvalitetskrav.

Under Socialdemokraternas pressträff i dag presenterade partiet förslag till nationella kvalitetslagar för ordning och reda i välfärden, som under dagen har behandlats av partistyrelsen.

–I dag har en enig partistyrelse tagit ställning i frågan. Syftet är att behålla och utveckla välfärden. Och naturligtvis avse att begränsa vinsterna i välfärden, säger Stefan Löfven.

Högre krav på verksamhet

S vill också ha krav på att företagen inte ska få undandra sig skatt i Sverige genom räntesnurror och liknande.

–Ingen vinst ska kunna tas ut genom att tumma på kvalité. Det här ska regleras i lagar och förledningar, säger Stefan Löfven.

Högre krav ska också ställas på vilka som får driva välfärdsverksamhet.

–Man ska tydligt kunna visa på sitt företags kompetens och seriositet, säger han.

S vill inte att kommunerna ska tvingas att införa lagen om valfrihetssystem (LOV) i vården och omsorgen och LOV måste också göras om. Kommunerna ska kunna säga nej till företag som vill etablera sig.

–Det här är ett förslag från oss för att leda frågan framåt, säger Carin Jämtin.

–Kommer vi till makten, så kommer vi också avsätta resurser för att det här ska gå så fort som bara möjligt, säger Stefan löfven.

Het fråga

Frågan om vinster i välfärden har länge varit en het fråga inom partiet. S har varit splittrade i frågan. Vänsterfalangen har efterfrågat ett förbud mot vinstuttag för företag inom välfärden, och LO har krävt ett vinsttak.

Medverkade gjorde partiledare Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer