Foto: TT

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad: ”Har någon begått fel ska de självklart avgå”

Publicerad

Vad statsminister Stefan Löfven kommer att säga under morgondagens presskonferens återstår att se. I kvällens Aktuellt-sändning underströk dock Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad att det är fullt naturligt att ett statsministern låter sitt svar dröja.
– Det är historiskt att misstroendeförklaringar riktas mot tre ministrar, säger hon.

Under onsdagseftermiddagen- och kvällen har många suttit spända på att få höra vad statsminister Stefan Löfven (S) har att säga efter att Alliansen riktat sin missförtroendeförklaring mot tre av regeringens ministrar. Men statsministerns svar kommer inte förrän på torsdag morgon, klockan 10, då han väntas hålla en presskonferens. Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad fick under kvällens Aktuellt-sändning svara på varför ett uttalande från statsministern dröjer.  

– Det här är naturligtvis en mycket allvarlig fråga, det är historiskt att misstroendeförklaringar riktas mot tre ministrar. Det ska utredas, för det som har hänt på Transportstyrelsen är en oerhört allvarlig händelse, säger Rådström Baastad.

LÄS MER: Efter IT-skandalen: Här är Löfvens alternativ

”Måste hålla ordning och reda”

Hon menar att det är viktigt att skapa trygghet under den här tiden som Sverige befinner sig i. 

– Vi måste hålla ordning och reda, skapa trygghet och ordning i en tid då vi är beroende av stabilitet och trygghet. Inte kasta in landet i en regeringskris, vilket Alliansen verkar vara mer intresserade av än att utreda själva frågan, säger Rådström Baastad.

LÄS MER: Alliansen beredda att ta över makten

På frågan om Stefan Löfven kommer att avgå som statsminister kan Rådström Baastad inte svara.  

– Jag kan naturligtvis inte föregå Stefan Löfvens presskonferens. Regeringen ska ta ansvar, och det är fullt rimligt och riktigt att detta utreds. Har någon begått fel så ska de självklart avgå, säger hon.

LÄS MER: Analys: Så blev skandalen ett faktum

Kritiserar Alliansens agerande

Under intervjun tog partisekreterare Rådström Baastad upp det faktum att detta även är en ideologisk fråga. Diskussionen om huruvida vi till exempel vill outsourca IT-drift återstår att föra, menar hon. 

LÄS MER: TV: Det här är ett misstroendevotum

Hon riktar även ytterligare kritik mot Alliansens agerande. 

– Jag tror att flera medarbetare tänker ”tänk om vi skulle gjort det och det annorlunda”. Men det anmärkningsvärda är att Alliansen inte velat avvakta den utredning de själva begärt innan de utlyste misstroendevotum.

– Alliansen ville, oavsett vad regeringen gjort, plocka poäng på den här politiska frågan. Det här har man bestämt sig för innan, annars hade man avvaktat, säger Rådström Baastad.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet