Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad har inte deltagit i någon riksdagsdebatt sedan förra valet. Foto: SVT

S partisekreterare minst aktiv i riksdagsdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad är också riksdagsledamot, men hon har inte deltagit i någon riksdagsdebatt överhuvudtaget sedan förra valet. Det här visar en sammanställning som SVT gjort på data från riksdagen.

– Nej, jag har inte varit aktiv i den politiska riksdagsdebatten, dels utifrån att jag inte jobbar aktivt i något utav utskotten, dels är det en uppgörelse vi har inom partiet, säger Lena Rådström Baastad till SVT Nyheter.

SVT har utifrån uppgifter från riksdagen kartlagt hur talartiden ser ut för varje riksdagsledamot sedan förra valet, alltså efter att den nya riksdagen formerades. Knappt hälften av riksdagsledamöterna når inte upp över en timme i total talartid i plenisalens debatter, men vissa ligger klart högre än så. Den som toppar är moderaten Lars Beckman. Han har varit uppe i talarstolen i totalt sex och en halv timme.

– Det har varit många frågor som inte minst berör min valkrets Gävleborg. Det har handlat om infrastruktur och rovdjurspolitik till exempel, kommenterar Lars Beckman.

Inte en minut

Av de riksdagsledamöter som har varit i full tjänst under hela mandatperioden fram till och med november, och som ingår i vår beräkning, är det tre riksdagsledamöter som inte har en enda minut uppe i plenisalens talarstol. Socialdemokraternas partisekreterare är en av dessa, men ser egentligen inget problem med detta.

SVT: Borde du inte koncentrera dig på ditt partisekreterarjobb och överlåta åt någon annan att sitta i riksdagen i ditt ställe?

– Nu är det här en överenskommelse vi har inom vårt parti att jag både finns i riksdagsgruppen och att jag finns som partisekreterare och sedan handlar det naturligtvis om att väga dessa båda uppdragen, säger Lena Rådström Baastad.

Rådström Baastad understryker samtidigt att hon har full uppbackning från sitt distrikt i Örebro att vara deras företrädare i riksdagen. Samtidigt anser hon att hon i sin roll som partisekreterare ofta har en större möjlighet än de flesta andra att påverka riksdagsgruppens arbete.

SVT har sammanställt uppgifter över talartid i riksdagens plenisal under perioden efter förra riksdagsvalet fram till och med november i år. De som ingår i vår sammanställning är samtliga riksdagsledamöter som har varit i full tjänst under perioden. Mest talartid har flera statsråd, men eftersom de inte är riksdagsmän är de exkluderade i denna jämförelse. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.