Foto: SVT & TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

S backar i ny stor mätning

Publicerad

Socialdemokraterna och Moderaterna backar medan Sverigedemokraterna går kraftigt framåt i SCB:s stora partisympatiundersökning. Hade det varit riksdagsval i november hade var femte svensk röstat på SD, enligt mätningen.

19,9 procent hade lagt sin röst på SD om det hade varit val förra månaden, visar mätningen. Det är en ökning med 5,5 procentenheter jämfört med mätningen i maj och 7 procentenheter högre än SD:s valresultat i september 2014.

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, tror att ökningen är ett tecken på att partiet har ”störst trovärdighet när det gäller att hantera flyktingkrisen”.

– Men det handlar också om att vi under en ganska lång tid har lyckats bygga en bredd och en trovärdighet som gör att allt fler väljare ser oss som ett regeringsalternativ.

Regeringspartier tappar

SD vinner främst väljare från gruppen ”Vet ej”, 1,4 procent, och från Moderaterna, 1,8 procent.

Samtidigt backar regeringspartierna i mätningen. Socialdemokraterna får 27, 6 procent, en minskning med 2,4 procentenheter jämfört med SCB:s mätning i maj.

Även regeringspartnern Miljöpartiet och Vänsterpartiet backar med 0,7 procentenheter vardera.

KD under riksdagsspärren

S och MP får tillsammans 33,5 procent. Ihop med Vänsterpartiet får regeringspartierna lika stort stöd som allianspartierna – 39 procent.

Men resultatet av mätningen skulle även innebära att Kristdemokraterna hade åkt ut ur riksdagen om det varit val i november. Stödet för KD landar på 3,5 procent.

Efter S är M det partiet som backar mest i mätningen. Partiet tappar 2,1 procentenheter sedan mätningen i maj, och får 23, 5 procent av rösterna. Liberalerna (tidigare Folkpartiet) och Centerpartiet ökar sitt stöd med 0,6 respektive 0,1 procentenheter.

Regeringens flyktingsförslag sista dagen

Flera stora händelser har inträffat under den period som mätningen genomfördes (2 till 25 november). I mitten av månaden skakades Paris av det blodiga terrorattentatet som följts av en intensiv jakt på misstänkta terrorister i framför allt Frankrike och Belgien, och den 19 november höjde Säkerhetspolisen i Sverige hotnivån mot landet till den näst högsta.

Samtidigt har flyktingkrisen i världen och flyktingsituationen i Sverige satt press på politiker och myndigheter att agera. Den 24 november, dagen innan SCB:s mätning avslutades, presenterade regeringen föreslag på flera skärpningar av asylreglerna för att minska antalet asylsökande.

Frågorna som toppar den politiska agendan just nu gynnar SD, konstaterar statsvetare.

–  Det är mycket om flyktingar och invandring. Det dominerar nästan allting nu. Och det är mycket om säkerhet och terrorism, försvar och även EU och precis den här agenda-mixen är ju väldigt fördelaktig för Sverigedemokraterna, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till SVT Nyheter.

FAKTA: Partisympatierna (jämfört med SCB:s mätning i maj 2015)

Visa

C: 6,5 % (+0,1)*

L: 5,5 % (+0,6) [tidigare FP]

M: 23,5 % (–2,1)

KD: 3,5 % (–0,2)*

S: 27,6 % (–2,4)

V: 5,5 % (–0,7)

MP: 5,9 % (–0,7)

SD: 19,9 % (+5,5)

övriga: 2,1 % (–0,2)

Blocken:

C+L+M+KD: 39,0 %

S+MP: 33,5 % +V: 39,0 %

SD: 19,9 %

9.000 personer fick under november månad svara på frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna? Drygt 5.000 personer har svarat.

Mätningen görs två gånger per år, i maj och i november.

* Förändringen är inte statistiskt säkerställd

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer