Toppkandidaterna för Centerpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna heter Fredrick Federley, Heléne Fritzon och Peter Lundgren. Foto: Anders Wiklund/TT och Tomas Oneborg/SvD/TT

S, SD och C debatterade migration i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen sände Aktuellt den sista av tre debatter inför EU-valet. Heléne Fritzon (S), Peter Lundgren (SD) och Fredrick Federley (C) var på plats för att debattera migrationsfrågan.

Om mindre än tre veckor går svenskarna till vallokalerna för att rösta i EU-valet. Inför detta har SVT Aktuellt sänt två debatter mellan partiernas toppkandidater och under torsdagskvällen är det alltså dags för den sista debatten.

Heléne Fritzon (S), Peter Lundgren (SD) och Fredrick Federley (C) var alla eniga om att migrationen är en stor, om inte avgörande fråga för EU.

– Det har varit ett bekymmer för EU under en ganska lång tid som man inte har en lösning på. Man har satt sig i en utpressningssituation med Turkiet och där det yttre gränsskyddet fallerat, säger Peter Lundgren.

Heléne Fritzon:

– I dag, på Europadagen, känns det viktigare än någonsin att säga att medlemskapet innebär både rättigheter och skyldigheter. Och det måste vara så att alla medlemsstater i EU tar ansvar för asylmottagandet precis som vi har gjort i Sverige där varje kommun gör det.

S vill straffa Ungern och Polen

Fredrick Federley tog tillfället i akt och påminde om flyktingkrisen 2015.

– Vi kan inte gå tillbaka dit. Det visar med all önskvärd tydlighet att när vi har öppna gränser mellan länderna måste vi ha kontroll på de yttre gränserna och att vi behöver en gemensam migrationspolitik.

När det gäller en gemensam lagstiftning går dock åsikterna isär. Heléne Fritzon anser exempelvis att det är möjligt att tvinga länder som Ungern och Polen att ta emot asylsökande.

– Om man inte lyckas med ett gemensamt, solidariskt och hållbart asylsystem då måste vi dra in pengarna till Ungern. Man ska faktiskt inte ha en spänn om man inte tar sitt ansvar för migrationspolitiken i det gemensamma EU, säger hon.

Heléne Fritzon fick medhåll av Fredrick Federley:

– EU är inte en bankomat där du kan komma och plocka ut pengar när du behöver men inte leverera gemensamma beslut. Men jag tror att vi behöver en ny kommission som kommer in med ny kraft, då tror jag det är möjligt.

”Det är dumheter”

Förslaget är dock rent ”önsketänkande”, hävdar Peter Lundgren.

– Man kommer aldrig få igenom det här förslaget, EU kommer aldrig kunna tvinga medlemsländerna att ta emot ett bestämt antal. För min del är salen solklar: det är fullständig nationell kompetens som ska avgöra hur många man kan ta emot på bästa sätt.

Snart hettade debatten till och Peter Lundgren anklagade Socialdemokraterna för att ”sälja ut svenskt självbestämmande”.

Då högg Fredrick Federley till:

– Peter har helt rätt i att högerpopulisterna och tokarna i parlamentet kommer bli många fler, kanske upp emot 30 procent. Men det är fortfarande inte en majoritet. Det är när den konservativa gruppen blir lösa i köttet och ger efter som det blir problem. Än så länge har de inte gjort det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.