S: Skrota fas 3

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kräver att regeringen skrotar fas3, den sista delen i regeringens jobb och utvecklingsgaranti.

I sin skuggbudget satsar Socialdemokraterna två miljarder kronor nästa år för att skrota fas3. Partiet kräver att de omkring 30.000 personer inom fas3 ska erbjudas riktiga jobb hos arbetsgivarna eller utbildning med bibehållen ersättning.  Förslaget presenterades på en pressträff på onsdagen där partiledaren närvarade tillsammans med partiets ekonomisk politiske talesperson Magdalena Andersson och Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Avtalsenlig lön

Under ett år ska staten finansiera ett anställningsstöd på 85 procent för dem med Fas3 jobb hos privata arbetsgivare. För dem med fas 3 jobb inom kommuner och landsting ska staten ersätta 100 procent av lönen. Dessutom föreslår man ett 100 procentigt stöd för dem med fas3 jobb inom föreningsrörelsen. Det stödet ska utgå för 75 procent av arbetstiden.

-När man har ett riktigt jobb ska man ha en avtalsenlig lön, säger partiets ekonomisk politiska talesperson Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna räknar med att hälften av personerna i fas 3 ska få jobb och hälften kommer att hamna i utbildning, framför allt för att läsa in gymnasieexamen.

-Det här handlar om riktiga jobb och riktig utbildning, säger partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson.

Hon tror att det skulle gå  ”relativt snabbt” att tömma fas 3, men att Arbetsförmedlingen behöver viss tid för att ställa om. Någon garanti för att anställningarna varar längre än det år som anställningsstödet betalas ut kommer inte att finnas.

-Men att ha ett års arbetserfarenhet i sitt cv är bra, säger Löfven.

Tanken är att de som inte tar ett erbjudet jobb eller deltar i utbildning ska förlora ersättningen de haft i fas 3. Enligt den ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson så kommer nuvarande krav på arbetslösa att ta jobb att gälla. Förslagen omfattar endast dem som befinner sig i fas 3.

Hårt kritiserat system

Fas 3, den sista delen i regeringens jobb och utvecklingsgaranti infördes sommaren 2007. Syftet är att erbjuda dem som har varit arbetslösa mer än 450 dagar individuella platser för att de så snabbt som möjligt ska erbjudas ett arbete. Systemet som har kritiserats hårt har varit föremål för en omfattande granskning av SVT. I våras visade en rapport från Arbetsförmedlingen att var femte långtidsarbetslös i fas 3 saknar sysselsättningsplats.

Socialdemokraterna vill också satsa mer resurser till arbetsförmedlingen och den som blir arbetslös ska få mer aktiv hjälp i jobbsökandet av arbetsförmedlingen. Dessutom ska staten satsa mer på utbildningsinsatser för den som är arbetslös.

Presenterade ”Affärsplan”

I måndags presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget i vad som kallades en ”affärsplan för Sverige”. Det handlar om fyra punkter som partiet vill satsa extra på. Det handlar om att lyfta kunskapsnivån, skapa fler jobb, stänga rekryteringsgapet och satsa på innovation.

Att ordet ”affärsplan” användes kritiserades internt, däribland från statsvetaren Ulf Bjereld som menade att ordet är kontroversiellt i socialdemokratiska kretsar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skuggbudgetar

Mer i ämnet