Stefan Löfven presenterar partistyrelsens förslag inför kongressen i helgen. Foto: TT

Socialdemokraterna splittrat i flyktingfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2015 gjorde Socialdemokraterna en helomvändning i flyktingpolitiken. På lördag startar partikongressen i Göteborg och medlemmarna ska för första gången ta ställning till partiets nya hårdare linje.

– Människor som får skydd måste också ha möjlighet att skapa sig ett gott liv här. Det är en viktig värderingsfråga, säger Sara Karlsson, riksdagsledamot och ordförande i Migrationspolitiska S-föreningen.

Vill ha mer generösa regler

Hon har skrivit en motion, som fått stöd av många andra, med krav på att gå tillbaka till de tidigare, mer generösa, reglerna för uppehållstillstånd och anhöriginvandring. Hon vill också att Sverige ska kunna ha mer generösa regler än andra EU-länder.

LÄS MER: Lisa Pelling (S): Jag saknar empati från partistyrelsen

– I miljöpolitiken sänker vi oss inte till EU:s miniminivå för att få andra att göra mer. Tvärtom, vi försöker vara förebilder och få andra länder att hänga på. Vi måste tänka likadant i flyktingpolitiken, säger Sara Karlsson.

Partiledningen: ”Inte hållbart”

Men partiledningen har en annan uppfattning. Flyktingsituationen som rådde i Sverige hösten 2015 ska inte återupprepas.

– Det är svårt för ett enskilt land att ha en mer generös politik än vad andra EU-länder har. Då ökar risken för att vi ska få samma situation som hösten 2015. Det är inte hållbart, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

Och partiledningen har stöd hos många av partiets kommunalråd.

– Linjen är helt rätt. Den pekar ut en fast och klar linje. Man måste kunna se skillnad på om man är välgörenhetsorganisation eller politiker. Vi är politiker och måste ta ansvar för kommuner och staten, säger Göran Dahlström, kommunalråd i Katrineholm.

TV: Se Aktuelltdebatten om flyktingfrågan mellan Widar Andersson (S) och Lisa Pelling (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.