Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att partiledningens nya linje innebär att alla religiösa inslag ska bort ur skolan. Foto: TT

S: Svensk skola ska vara fri från religiösa inslag

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna skärper nu tonen kring religiösa friskolor. – Svensk skola ska vara fri från religiösa inslag, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Aftonbladet.

Bara dagar före Socialdemokraternas kongress lanserar partiledningen en ny linje i frågan om de religiösa friskolorna.

Partiledningens nya linje innebär att alla religiösa inslag ska bort ur skolan. I dag är det enligt lag tillåtet med religiösa inslag så länge det inte är under lektionstid.

– Det finns tydliga brister i dagens system som gör att vi använder skattepengar till att finansiera skolor som har en tydlig religiös inriktning, säger Shekarabi till Aftonbladet.

Sjöstedt: Bort med religiösa friskolor

I går sa Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att han vill få bort de religiösa friskolorna och att han är redo att sätta sig ner med övriga riksdagspartier för att förhandla om saken.

– Det är helt fel att vi i Sverige har skolor som indoktrinerar barn i en viss religion, sa han till Expressen.

I dag finns 66 stycken religiösa friskolor i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer