Foto: Scanpix

S vill införa fri förskola från två års ålder

Uppdaterad
Publicerad

Viktiga delar i arbetet för att mildra barnfattigdom.

En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår allmän förskola från två års ålder, rätt till heltid på förskolan och rätt till omsorg på obekväm arbetstid.

-Det är ett batteri av åtgärder för hur vi kan vässa vår politik för att alla barn ska ha rätt till bra och jämlika uppväxtvillkor, säger Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamoten som lett gruppen, tillsammans med Göteborgs kommunalråd Anna Johansson.

Gruppen har arbetat i snart ett år, ett uppdrag som initierades under Håkan Juholts korta tid på partiledarposten. Förslagen gruppen lägger fram ska tas upp i partistyrelsen inför partiets kongress i Göteborg 3-7 april.

Lundh Sammeli hävdar att barnfattigdomen motarbetas bäst med en modernare arbetslinje och åtgärder på förskolan och skolans område. Kan föräldrarna få jobb eller arbeta mer, samtidigt som barnen garanteras plats i förskolan från tidig ålder, får familjerna mer att röra sig med samtidigt som barnen får stöd i sin utveckling.

Det duger inte, anser gruppen, att bara hälften av landets kommuner erbjuder barnomsorg på annan tid än dagtid. Det behövs en lag. Och rätt till heltid för barn även till arbetslösa, 35 timmar i veckan i stället för max 15, skulle ge de som söker jobb större chanser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer