I flera regioner finns just nu gott om tider för vaccination. Men man väljer olika vägar för att utnyttja den lediga kapacieten. Foto: Adam Ihse/TT

Lista: Så vill regionerna utnyttja lediga vaccinationstider

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i landet är köerna för att få vaccin mot covid-19 just nu ett minne blott, i stället gapar tiotusentals vaccinationstider tomma. Men hur man hanterar den lediga kapaciteten skiljer sig åt mellan regionerna.

Region Uppsala: Kortare intervall

I Uppsala är det från och med i dag är det möjligt att boka och få en andra dos covid-vaccin redan fyra veckor efter det första nålsticket.

– Vi har en god tillgång på vaccin och relativt många obokade tider. Vi tror att det har att göra med att det är semestertider där många väljer att göra annat än att vaccinera sig. Samtidigt är vi måna om att använda varje dos av vaccinet vi har. För den enskilde finns det inte heller någon nackdel med att det bara går fyra veckor mellan doserna, motiverar regionens vaccinsamordnare Margareta Öhrvall

Redan förra veckan beslutade region Uppsala att minska intervallet mellan doserna till fem veckor, och nu har man alltså beslutat krympa det med ytterligare en vecka för att utnyttja kapaciteten ännu bättre.

Region Skåne: Restdoser utnyttjas

Gott om lediga tider finns just nu i fler regioner, men där resonerar man delvis annorlunda. Åtminstone i de tre största.

– Region Skåne har i nuläget valt att behålla ett dosintervall på sex veckor. Det kan finnas möjlighet att tidigarelägga sin vaccination efter fyra veckor. Det förutsätter dock att det finns en restdos på det vaccinationställe där man tagit dos 1, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare och biträdande smittskyddläkare.

Region Västra Götaland: Drop in

Anna Hedman, stabschef på sekretariatet för vaccinsamordning i region Västra Götaland, är inne på samma spår:

– Vi har gott om lediga tider just nu och de flesta vaccinatörer erbjuder drop-in. Det finns inga planer på att korta dosintervallen generellt från sju veckor, men i fall då det finns överblivet vaccin som riskerar att bli kasserat kan vaccinatören ringa in människor som fick sin första dos för fem veckor sedan.

Stockholm: 65-plus får välja

Även i region Stockholm finns tiotusentals lediga vaccinationstider. Enligt samordnaren Magnus Thyborg har man genomfört flera åtgärder för att bättre utnyttja kapaciteten. Bland annat så kan 65-plussare som inte velat ha Astra Zeneca från och med i dag onsdag välja vilket vaccin. På torsdagen beslutade man också att minska dosintervallet från sju veckor till fyra.

– Vi har gott om vaccin men också ett nytt läge med deltavariantens spridning. Att ge fler möjligheter att få dos 2 tidigare ligger helt i linje med vårt mål: att använda tillgängligt vaccin på ett så effektivt och säkert sätt som möjligt vid varje tidpunkt, säger regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Allmänt:

De ansvariga ser inte några medicinska skäl att behålla de längre intervallen, andra dosen blir inte mindre effektiv bara för att den ges tidigare. I stället handlar det om att hitta en balans som gör det möjligt för icke-vaccinerade att snabbt få en första spruta utan att det påverkar dem som redan väntar på sin andra dos.

Så ser rekommendationerna ut

Enligt Folkhälsomyndigheten rekommendation ska dos 2 ges efter 3–6 veckor om man fått Pfizers vaccin, 4–6 veckor om man fått Modernas vaccin, och 6–12 veckor om man fått Astra Zeneca.

För de som fått Astra Zeneca och är 64 år eller yngre är myndighetens rekommendation att dos 2 tas efter 12–15 veckor och då med Moderna eller Pfizer.

Har det gått längre tid än 6 veckor ska dos 2 ges så snart det går men man behöver inte börja om vaccinationen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vill du veta hur bokningen av dos 2 går till i just din region det ser ut i sin egen region är rådet att ta del av information på 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.