Anställda vid Utrikesdepartementet kan fråntas sina arbetsuppgifter för felsteg av politiska eller disciplinära skäl men det är en ovanlig åtgärd. Foto: TT/Fredrik Sandberg

Så agerar UD mot diplomater som gör fel

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket ovanligt att en ambassadör i tjänsten åtalas och straffas för ett brott. Oftast hanteras felsteg och dåligt omdöme på andra sätt.

– Det är svårt att avskeda personer men man kan ta ifrån dem arbetsuppgifterna, säger Carl-Henrik Ehrenkrona, tidigare rättschef på UD.

Det finns exempel på diplomater som agerat felaktigt och som därför satts i kylskåpet tills vidare. Man försätts i ”disponibilitet”. En statlig tjänsteman eller diplomat stängs av från sitt arbete men får lön och är skyldig att stå till arbetsgivarens förfogande. Den brottsmisstänkte tidigare Pekingambassadören Anna Lindstedt har fortfarande sin anställning och grundlön men inga arbetsuppgifter och ingen officiell mejladress.

Påverka karriären

– Det är mycket ovanligt att en anställd fråntas sina arbetsuppgifter, jag har inte varit med om det, säger Carl-Henrik Ehrenkrona, rättschef på UD under åren 2002-2010.

 – Det händer att diplomater liksom andra tjänstemän kan visa dåligt omdöme. Det leder till kritik från högre chefer, i vissa fall kan karriären påverkas men några avskedanden eller disciplinstraff har jag inte varit med om, säger han.

Ett sätt att bestraffa en UD-tjänsteman kan vara att sätta stopp för framtida utlandsplaceringar.

Ska förankra

I svåra konsulära fall bildas ofta en grupp för att hantera ärendet. Så skedde också med den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai. Den som leder gruppen ska förankra sitt agerande hos enhetschefen, kabinettssekreteraren eller direkt hos utrikesministern.

Annan metod

Om en diplomat vill agera självständigt utan att vänta på UD:s klartecken kan man tillämpa något som på diplomatspråk kallas ”sauf avis contraire”. Man talar om vad man avser att göra och att man tänker agera om man inte får några invändningar från utrikesledningen.

– Det aktuella fallet med Anna Lindstedt är unikt och misstanken rör brott mot rikets säkerhet, säger Carl-Henrik Ehrenkrona till SVT Nyheter.

Kan detta handla om UD:s egna felsteg i Gui Minhai-fallet där Anna Lindstedt blir syndabock av politiska skäl ?

– Man offrar nog inte en tjänsteman, så cyniskt agerar inte UD. Det här fallet handlar av allt att döma om ambassadörens omdöme. Även om hon inte haft onda avsikter måste man vara medveten om vad man gör och man är ansvarig för de följder som ett omdömeslöst agerande medför, säger Carl-Henrik Ehrenkrona.

Anna Lindstedt meddelar via sin försvarsadvokat att hon förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.