Brandhärjade Älvdalens skjutfält vid Trängslet. Foto: TT

Tiotal nya bränder i södra och västra Sverige släcktes snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Det råder just nu extrema brandvärden i södra och västra delarna av landet. Under måndagen inträffade ett tiotal nya bränder. I några fall stöttades de med flygresurser, men de flesta klarades av med lokala räddningstjänster, uppger MSB på tisdagsmorgonen.

På tisdagsmorgonen säger Myndigheten för samhällsskydds och beredskap (MSB) att det rådet extrema brandvärden i de södra och västra delarna av landet.

– Under måndagen inträffade ett tiotal bränder i södra och västra delarna av landet. I några fall stöttades med flygresurser, men de flesta klarades av med egna resurser genom snabbt ingripande av lokala räddningstjänster, uppger Gunno Ivansson vid MSB:s presstjänst.

Skogsbränderna sommaren 2018

När det gäller Dalarna och Hälsingland är situationen densamma som på måndagen.

– Det är oförändrat läge i Trängslet och Kårböle, meddelar Ivansson.

Bränderna har minskat till ytan

På måndagen höll Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) en kort pressträff om det aktuella läget i de fyra fokusområden i landet, Dalarna, Jämtland, Gävleborg, och mellersta och södra Sverige, som myndigheten riktar extra resurser till.

– Det ser förtillfället mer positivt ut. Geografiskt har vi minskat ned de aktuella fokusomården på två platser och avvecklat en. Från Gävleborg tittar vi specifikt på Kårböle och från Dalarna Trängslet, sade Mikael Tofvesson, biträdande operativ avdelningschef på MSB.

Jämtland som fokusområde tänker MSB avveckla helt eftersom bränderna där ska vara släckta, men man behåller de andra tre.

Brandplanen flyger hem

Man lät också meddela att de två inlånade portugisiska brandbekämpningsflygplanen kommer att återvända till sitt hemland på onsdag. Det gör även de två franska planen som nu bedöms behövas mer i södra Europa än i Sverige. Även begärda brandplan från Turkiet som inte hann anlända till Sverige på grund av dåliga väderförhållanden avlyses.

Kvar kommer myndigheten bland annat att ha tio helikoptrar att disponera till släckningsarbetet.

– Det bedömer vi ska kunna räcka med för att släcka nyuppkomna bränder, säger Mikael Tofvesson.

Vidare säger myndigheten att man kommer behålla beredskapen med insatser från luften. Strategin är att släcka mindre uppkomna bränder med syfte att de inte ska få fäste och ge de lokala räddningstjänsterna en chans att återhämta sina hårt nyttjade resurser.  

Så här ser läget ut i följande brandområden:

Södra och västra delarna

Extrema brandvärden. Ett tiotal nya bränder bröt ut på måndagskvällen. De uppges vara under kontroll.

Dalarna

I Trängslet, Älvdalens kommun, meddelande räddningstjänsten i söndags eftermiddag att man har påbörjat eftersläckningsarbetet och det VMA som har skickats ut, inte längre gäller. Området där skogsbranden har rasat kommer en tid framöver fortfarande ha brandaktivitet och brandkåren avser att hålla begränsningslinjerna tills vidare. I Fågelsjö ska branden vara under kontroll.

Jämtland

I söndags på morgonen gick Jämtlands räddningsförbund ut med beskedet att alla bränder i Jämtlands län var släckta. Skyfallet som kom natten mot söndag var en bidragande orsak till att släckningsarbetet kunde avslutas.

Hälsingland och Ljusdal

I Ljusdals kommun brinner det fortfarande i skog och mark men situationen har förbättras under helgen. Länsstyrelsen har uppgett för P4 Gävleborg att skogsbränderna i Hälsingland, på måndags morgon, är under kontroll men att läget kan förändras beroende på vädret.

Räddningsledningen i Ljusdal meddelade också på måndagen att avspärrningarna delvis tas bort för boende i Körböle, Lassekrog, Gammelvallen, Degerkölsvallen, Finneby. Det betyder att några av de som varit evakuerade äntligen kan få återvända till sina hem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet