På onsdag ska det avgöras om Stefan Löfven väljs till ny statsminister. Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Så är läget i partierna inför statsministeromröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) kan bli ny statsminister på onsdagen – men då krävs det att minst 175 ledamöter släpper fram honom. Så här är läget just nu bland riksdagspartierna och de politiska vildarna.

Socialdemokraterna – 100 mandat:

Stefan Löfvens plan är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska bilda regering med stöd från C och V. Men Löfven måste få Centerpartiet och Miljöpartiet att komma överens – samt senare lägga fram en budget som accepteras av både C och V.

Moderaterna – 70 mandat:

M:s gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, tycker att ”Löfvens regeringsunderlag är ett rödgrönt kaos”. Moderaterna vill se en M-KD-regering som samarbetar med SD och L. Partiledaren Ulf Kristersson har sagt att M alltid kommer att rösta mot regeringen Löfven.

Sverigedemokraterna – 62 mandat:

”Vi kommer självklart att rösta nej till Stefan Löfven”, säger Jimmie Åkesson. SD-ledaren sa i söndagens Agenda att SD vill ingå i en borgerlig regering men att de även kan agera stödparti åt M och KD om de garanteras inflytande.

Centerpartiet – 31 mandat:

Annie Lööf (C) meddelade på måndagen att de kommer att rösta gult – det vill säga att de släpper fram Stefan Löfven.

– Vi är beredda att trycka gult för en S- och MP-regering i utbyte mot att vi utför reformer för en stärkt äganderätt, friare arbetsmarknad och reformerat strandskydd, säger Annie Lööf.

Däremot avbryter de budgetsamarbetet med regeringen eftersom de vägrar budgetförhandla med Vänsterpartiet. C kommer att lägga en egen budget och rösta på den.

Vänsterpartiet – 27 mandat:

Partiledaren Nooshi Dadgostar säger att de kommer att rösta gult och släppa fram Löfven. Dadgostar har krävt inflytande över budgeten – men C vill inte förhandla med V. Enligt Vänsterledaren kan det sluta med att V lägger fram en egen budget.

Den tidigare V-ledamoten Amineh Kakabaveh, nu politisk vilde, var ett av de största osäkerhetsmomenten för Stefan Löfven. Men efter ett möte med S-ministern Morgan Johansson på tisdagen lämnade hon sitt besked: Kakabaveh kommer att släppa fram Löfven.

Kristdemokraterna – 22 mandat:

KD-ledaren Ebba Busch vill se en borgerlig regering där M och KD är kärnan. Efter talmannens besked på måndagen riktade hon kritik mot att Centerledaren Annie Lööf fortsätter att stödja Löfven.

”En rödgrön röra som nu verkar leda till att sju förlorade år för Sverige blir åtta”, skriver hon på Twitter.

Liberalerna – 19 mandat:

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gav på tisdagskvällen beskedet att de kommer att rösta nej till Löfven.

”Liberalerna är ett oberoende oppositionsparti som arbetar för ett maktskifte och en ny start för Sverige”, skriver Sabuni till SVT.

Den politiska vilden Emma Carlsson Löfdahl, tidigare Liberalerna, har sagt att hon kommer följa partilinjen. Enligt uppgifter till SvD finns det dock andra liberala ledamöter som överväger att bryta partilinjen.

– Jag räknar med att de följer och respekterar den partilinje vi haft i alla år, att vi röstar lika i statsministeromröstningar, säger Sabuni i SVT:s Morgonstudion.

Miljöpartiet – 16 mandat:

Miljöpartiet uppger att de ska rösta grönt, alltså ja till Löfven som statsminister. De säger dock nej till Centerpartiets krav och vill förhandla vidare om ägandet av skogen och strandskyddet.

– I statsministeromröstningen är vår ställning väldigt klar. Vad som händer efter det får vi ta ställning till när vi är där, säger MP:s språkrör Märta Stenevi i Aktuellt.

Fotnot: De två politiska vildarna i riksdagen, som tidigare var ledamöter för V och L, räknas inte in i sina tidigare partiers mandat ovan.

Fakta: Så går statsministeromröstningen till

Riksdagens 349 ledamöter väljer mellan att rösta grönt (ja), rött (nej) eller gult (avstå) till förslaget att välja Stefan Löfven som statsminister.

I en statsministeromröstning tillämpas så kallas negativ parlamentarism, vilket innebär att det inte krävs en majoritet av rösterna för att bli vald. Däremot kan man inte väljas om man får en majoritet (175 eller mer) av rösterna emot sig.

Efter riksdagsvalet 2018 fördelade sig mandaten enligt följande: (S) 100, (M) 70, (SD) 62, (C) 31, (V) 28, (KD) 22, (L) 20, (MP) 16.

Då räknas de politiska vildarna Emma Carlsson Löfdahl (L) och Amineh Kakabaveh (V) till sina tidigare partier.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet