Så bevakar Agenda EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Agenda är en av de viktigaste politiska arenorna i svensk media, och vi har som mål att visa många perspektiv på EU-valet 26 maj. Vi försöker se till att politikerna från alla delar av det politiska spektrumet bjuds in till våra program. Eftersom vi bara sänder en gång i veckan kan vi dock inte garantera att alla toppkandidater får plats just hos oss. Däremot strävar SVT efter balans mellan partierna i hela vårt utbud.

I kvällens Agenda debatterar Liberalernas Karin Karlsbro och Moderaternas Tomas Tobé om Sverige ska gå med på att betala 15 miljarder mer i EU-avgift om britterna verkligen lämnar unionen. Vi tycker att detta är en konkret fråga som också visar på partiernas skilda syn på hur mycket EU ska göra. Den åsiktskillnaden har funnits länge mellan M och L , men det har varit svårt att få partierna att debattera med varandra så länge de samarbetade i Alliansen. 

Tidigare under Agendas säsong har Kristdemokraternas Sara Skyttedal och Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke debatterat klimatet och sociala frågor, Jonas Sjöstedt frågats ut om varför Vänsterpartiet inte längre driver kravet på att lämna EU och Sverigedemokraternas Peter Lundgren och Centerns Fredrick Federley diskuterat hur brexikaoset påverkar synen på EU.

Nyhetsbloggen

I Agendas stora partiledardebatt den 5 maj som alltid hålls i samband med att alla riksdagspartier presenterat sina budgetförslag, var fokus inrikespolitiken men när det handlade om klimatet och migrationen så diskuterade partiledarna EU:s politik i de gränsöverskridande frågorna. 

En stor konfliktlinje i årets EU-parlamentsval står mellan högernationalistiska partier, som växer sig starkare, och andra partigrupper som är rädda att förlora inflytande. I ett av vårens program intervjuade vi Zóltan Kovács, talesperson för Ungerns nationalistiska regering, och Stanislas Guerini, partisekretare för La Republique En Marche, den franska presidenten Macrons liberala parti. Deras visioner om EU:s framtid skiljde sig tydligt.

Även två EU-tungviktare har varit med i programmen, Europakommissionens vice ordförande Franz Timmermans och dess brexitförhandlare Michel Barnier.

Samtliga nämnda inslag finns att se på SVT Play.

Nästa vecka, 19 maj, börjar slutspurten i valruschen och då kommer vi förstås också ta upp EU igen.

 Vad det blir får vi återkomma till!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet