• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Michael Kucera och Charlotta Friborg, programchefer SVT Nyheter Foto: SVT

Så bevakar SVT Nyheter regeringskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven har efter att ha förlorat en misstroendeomröstning begärt att bli entledigad. Nu följer talmansrundor för att hitta en statsminister som tolereras av riksdagen. SVT Nyheter är rustat för en inrikespolitiskt het sommar.

Efter att statsministern begärt att bli entledigad så leds Sverige av en övergångsregering med begränsade befogenheter. Samtidigt ska talmannen Andreas Norlén genomföra talmansrundor för att ta fram ett förslag på en statsminister som tolereras av riksdagen. Det är ett komplicerat politiskt läge som SVT Nyheter rapporterar om och granskar hela sommaren.

Analyser, debatter, fördjupning

Vår ambition är att göra ett komplicerat skeende så tydligt som möjligt och samtidigt att fördjupa de mest väsentliga frågeställningarna. Morgonstudion och Aktuellt har längre intervjuer och debatter. Rapport 18 och 19.30 är de stora sammanfattande nyhetsprogrammen. Utvecklingen fördjupas med vassa intervjuer med makthavare och analytiker i extrainsatta Agenda-avsnitt om läget blir extra skarpt.

Senaste nytt

På svt.se följer vi det som händer dygnet runt. Vi vet också att våra förklarande, sammanfattande videor är uppskattade. Du kan lita på att det senaste och viktigaste finns på svt.se och att de viktigaste intervjuerna i Aktuellt och Morgonstudion finns även på svt.se. Du som vill ha extra snabb koll kan abonnera på pushnotiser från SVT Nyheter i din smarta telefon. 

Granskningar och genomlysningar

Vi följer och rapporterar det som händer men det är inte det hela journalistiska uppdraget. Minst lika viktigt är att granska och avslöja det som annars inte hade blivit känt. Vi kommer att göra vårt yttersta för att synliggöra förhandlingsspelet i kulisserna. Vi granskar fortlöpande regeringsalternativen som står mot varandra.

Almedalen

Almedalsveckan 3-7 juli är med anledning av pandemin digital. Samtliga partiledare håller tal och i ljuset av regeringskrisen blir de extra intressanta. SVT Nyheter sänder samtliga partiledartal och de kommenteras i studion av SVT:s politikexperter.

Rapport och Aktuellt tillgängliga över hela världen

Så länge regeringskrisen pågår kommer SVT Nyheter göra Rapport och Aktuellt tillgängliga över hela världen på SVT Play. De hundratusentals utlandssvenskarna ska ha möjlighet att följa det som händer i politiken. Beslutet att tillgängliggöra innebär att sändningarna inte kan innehålla bilder från Fotbolls-EM eftersom SVT bara har rättigheter att visa Fotbolls-EM i Sverige. Morgonstudion innehåller sportsändningar och därför kommer Morgonstudion även fortsatt att vara geoblockad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet