Foto: Henrik Montgomery / TT

Så blev domen i två andra fall av dödshjälp

Uppdaterad
Publicerad

Det kallas ibland barmhärtighetsmord när en person som vill dö får hjälp av någon annan att uppfylla sin önskan. Men även dödshjälp är förbjudet i Sverige, och två andra fall har avgjorts i svenska domstolar i år.

Mord är förbjudet i Sverige även om det sker av barmhärtighet och när det uppdagas leder det till åtal och dom. Låt vara att fallen brukar bedömas som det förhållandevis mindre grova brottet dråp istället för mord, när domstolarna kunnat konstatera att det har funnits ett samtycke från den avlidne.

Det återspeglas även i två andra fall av dödshjälp som avgjorts i svenska domstolar under 2019.

Misstänkt dråp i Nordingrå

Dömdes för dråp på sambo

I slutet av april dömdes en 87-årig man i Skåne till ett års fängelse för dråp på sin 85-åriga sambo. Efter ett långt liv tillsammans beslutade paret att även avsluta det gemensamt. Livsleda och sambons långvariga och plågsamma sjukdom avgjorde beslutet. Med en rakkniv skar mannen av pulsådern i kvinnans ena handled och försökte därefter ta sitt liv på samma sätt men överlevde.

Tingsrätten konstaterade att ”eftersom mannen med sin gärning tillgodosett den svårt sjuka sambons egen önskan att dö har gärningen utan tvekan varit mindre grov på det sätt som innebär att den ska bedömas som dråp och inte som mord.” 

Åklagare: Offret var för dement

Det är samma formulering som en tingsrätt i Västsverige använder i ett liknande fall mot en kvinna i 70-årsåldern. Hon dömdes i september till två års fängelse för dråp på sin make efter att skurit honom i handleden och därefter sig själv men överlevt.

Kvinnan erkände gärningen men hävdade att hon handlat av barmhärtighetsskäl. Åklagaren yrkade på mord och har överklagat domen till hovrätten eftersom han inte anser att det är bevisat att mannen ville dö och varit för dement för att kunna uttrycka en sådan vilja.

Inställningen till dödshjälp i Sverige

Dödshjälp är ett kontroversiellt fenomen. Så här resonerar ett antal svenska instanser:

• Riksdagen: Inget stöd för legal dödshjälp på partinivå, men Miljöpartiet har förordat en utredning om dödshjälp skall tillåtas eller inte. Enskilda ledamöter över riksdagsgränserna som förordar dödshjälp har bildat ett nätverk som kräver att frågan ska utredas. 

• Regeringen har sagt nej – senast via den tidigare (S)-ministern Annika Strandhäll i en interpellationsdebatt i januari 2018. ”Jag är i dag inte beredd att initiera en utredning om dödshjälp och anser inte heller att det vore lämpligt med en folkomröstning i frågan. Det finns inte i riksdagen något tydligt stöd för ett sådant initiativ”, sade hon då.

• Läkarförbundet säger klart nej till dödshjälp, liksom den internationella läkarorganisationen World Medical Association. 

• Svenskarnas inställning: En opinionsundersökning 2018, gjord av av Novus på beställning av Forskning & Framsteg, visade att närmare 60 procent av Sveriges befolkning vill ha laglig dödshjälp.

Laglig dödshjälp finns i ett tiotal länder och delstater runt om i världen, bland andra Schweiz, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Kanada samt delstater i USA. Förslag på att införa laglig dödshjälp pågår i Portugal samt i fler delstater i USA, Australien och Nya Zeeland.

Källor: Statens medicinsk-etiska råd (SMER), Forskning& Framsteg, Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt dråp i Nordingrå

Mer i ämnet