Så blir det nya covidbeviset

Uppdaterad
Publicerad

Covidbevisen kommer tillgängliggöras för alla vaccinerade svenskar den 1 juli och vara kostnadsfritt. De som inte blivit vaccinerade utan vill intyga genomgången sjukdom eller visa upp ett negativt covid-test kan få vänta till mitten av augusti – och det passet kan bli dyrt.

Den 1 juli sjösätts de så kallade covisbevisen i hela EU. Det ska underlätta resor genom att intyga att den resande antingen har vaccinerats mot covid-19, tillfrisknat från sjukdomen eller nyligen tagit ett negativt test.

Från och med den 1 juli kommer alla svenskar som har vaccinerat sig mot covid-19 kunna begära ut beviset.

– Covidbevisen kommer att att vara kostnadsfria för alla, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid onsdagens pressträff.

Även de som bara har tagit en dos får tillgång till beviset. Det är dock upp till varje enskilt EU-land att avgöra om full vaccinering ska vara ett krav för inresa.

EU-minstern: Avråder inte från resor

EU-minister Hans Dahlgen (S) förklarar att alla medlemsländer har kommit överens om gemensamma rekommendationer som innebär att alla som har ett giltigt covidbevis ska slippa exempelvis testning vid landsgränser och karantän vid inresa.

– Regeringen avråder i dagsläget inte från resor till länder inom EU, sade EU-ministern under pressträffen.

Han påtalar dock att det är individens eget ansvar att hålla koll på vad som gäller i just det land resan ska gå till och tipsar om UD:s app resklar.

Digitalt och på papper

Beviset kommer att kunna beställas digitalt via e-hälsomyndigheten som ska lansera hemsidan www.covidbevis.se. I samband med det kan man lämna samtycke till att information hämtas från det nationella vaccinationsregistret.

Hemsidan öppnar 1 juli och man loggar in med e-legitimation. Beviset kan sedan skickas antingen till en digital brevlåda, laddas ned som pdf, eller sändas i pappersform till ens folkbokföringsadress, enligt energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Senast den 12 augusti ska det vara möjligt att få ett bevis på ett negativt testresultat från de senaste 48 till 72 timmarna levererat till sig på samma sätt. Dessa tester kommer genomföras av privata aktörer och dem måste man betala för själv. Ett PCR-test kan kosta mellan 500-2000 kronor.

Om man varken är vaccinerad eller har ett färskt negativt covid-test kan man skaffa ett tillfrisknandebevis – ett positivt testresultat som är mer än tio dagar gammalt. Även dessa ska kunna hämtas via hemsidan senast 12 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.