Svenska jägareförbundet ger ut rekommendationer om alternativ till ammunition av bly. Foto: TT

Så blir du en miljövänlig jägare

Publicerad

All forskning visar att bly är skadligt för människor och djur. Trots att det finns alternativ som stålhagel och kopparkulor använder jägare fortfarande mest ammunition som innehåller bly. Så här kan du bli en mer miljövänlig jägare.

Svenska jägareförbundet vill inte ha ett blyförbud trots att man konstaterar att bly i ammunition har negativa miljö- och hälsoeffekter.

”Bly anses även vid låga exponeringsnivåer kunna skada nervsystemet”, konstaterar jägareförbundet, och fortsätter : ”det är välbelagt att bly från ammunition kan orsaka miljöbelastningar”. 

Örnar dör av bly

Forskning visar entydigt att örnar och andra djur blir blyförgiftade och dör när de ätit kadaver som innehåller blyammunition. Blyhagel splittras och sprider fragment när de träffar djurkroppen. Även små mängder bly minskar örnars flygförmåga och kan leda till att de dör av svält.

I Danmark och Nederländerna är det förbjudet med bly i ammunition men den svenska regeringen avvaktar en utredning som görs i EU i frågan. I Sverige är det förbjudet med bly i jakt i våtmarker och i sportskytte.

Fritt fram att välja

Det är fritt fram för jägare att frivilligt välja alternativ till bly. Ändå står kopparkulor bara för sju procent av den totala försäljningen av kulor i Sverige, enligt ammunitionsföretaget Gyttorp, Nordens största grossist av jaktammunition.

– Fortfarande säljer vi mest blyhagel för jakt. Omkring 75 procent av hagelammunitionen för jakt är blyhagel, säger Kjell Edholm, VD för Gyttorp. Han säger att många jägare styrs av tradition och att äldre vapen inte är godkända för stålhagel.

Alternativen

Svenska jägareförbundet har gjort en sammanställning över argument för blyfri ammunition, både när det gäller kulor och hagel.

Här är deras rekommendationer:

Enligt jägareförbundet har kopparkulor som används vid jakt av större djur som älg goda egenskaper och är ett fullgott alternativ.

 – Det finns kopparkulor i alla vanliga kalibrar.

– Skottverkan är enligt moderna undersökningar jämförbar med kulor med blykärna.

– Rikoschettrisken är inte högre än för hårda, expanderande kulor som har blykärna.

– Koppar är betydligt mindre giftigt än bly, och de kulor som inte fragmenterar avsätter ingen koppar i viltköttet.

– Kopparkulor är inte dyrare än de vanligast förekommande kulorna med blykärna.

– När det gäller hagel finns det alternativa material som stål, vismut och tungsten.

– Stålhagel ger fullgod skottverkan om man anpassar skotthållen.

– Stålhagel har större rikoschettrisk än övriga material.

– Stålhagel är inte dyrare än blyhagel, men vismut och tungsten är betydligt dyrare.

Fakta: Bly

Akut blyförgiftning (höga halter bly) ger diffusa symtom som trötthet, förstoppning och dålig aptit.

Bly skadar även de röda blodkropparna och det kan leda till blodbrist.

En allvarligare förgiftning kan också medföra att man förlorar nervfunktionen i extremiteterna (t.ex. armarna), vilket kan leda till partiell förlamning.

Bly anses dock kunna skada nervsystemet även vid mycket låga exponeringsnivåer. Särskilt när hjärnan utvecklas hos foster och små barn är känsligheten stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.