Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så blir påskvädret – chatta med meteorologen Foto: SVT/TT

SVT:s meteorolog chattade om påskvädret

Uppdaterad
Publicerad
Dina påskplaner må ha ändrats i dessa speciella tider, men vädret är nog många nyfikna på ändå. SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir svarade på frågor om påskvädret.

SVT rapporterade · Hur blir påskvädret?

10.01
Vi tänkte ta oss ut i naturen och grilla i påsk. Vilken dag skulle du rekommendera och är det torrt i skog och mark?
Hälsningar Kristina i Vaxholm
@KristinaiVaxholm - Det beror lite på, torsdag och fredag är bäst vädermässigt, då är det varmast och störst solchanser men vill du grilla nära torrt gräs så är det bättre på måndag när det passerat en del nederbörd och gräset är blött.
Det är stor risk för gräsbrand men inte så stor risk för skogsbrand så att grilla på ett fält med torrt fjolårsgräs är en riktigt dålig ide.
Alltså: torsdag eller fredag :) 
10.04
Vilken dag blir det varmast i Alvestatrakten
@Ullis - Torsdag och fredag! Mindre blåsigt under fredagen så då upplevs nog vädret som varmast. Temperaturen fortsätter vara ganska hög under lördag och söndag men då blir det mer moln. Kallare på måndag.
10.05
Kan man ha sån tur det det blir sol vid kusten i sundsvall
@Annika - Absolut! Torsdag och fredag ser soliga ut! En del vackra moln kommer nog dyka upp men jämnmulet blir det inte.
10.07
Undrar hur vädret blir i Gbs’s skärgård i helgen?
@AndersBohman - Ganska blåsigt idag, fredag mindre blåsigt och halvklart, på lördag börjar det blåsa upp och molnen tätnar och till på söndag blir det blåsigt med skurar.
10.10
Man brukar ju prata om "typiskt påskväder". Men varför är det så att varma dagar kan blandas med snöslaskdagar? Just i påsktider menar jag...
@Birgitta - Dels är det för att påsken ligger vid olika tider olika år, en sen påsk brukar bli varmare än en tidig påsk tillexempel. Men sen beror det också på det som brukar kallas aprilväder:
solen står nu så högt att marken värms upp och därför börjar det bildas molntussar som kan växa till sig och ge skurar/snöbyar, på vintern stås solen lägre och vädret blir inte lika varierat. På sommaren är det varmare och då bildas det inte skurar/snöbyar i molnen lika lätt som under våren.
10.10
När kommer våren på riktigt
@Jimmy - Beror på var du bor!
10.11
Blir det generellt ett typiskt påskväder i år?
@J-Å - Det finns nog inget som är typiskt påskväder eftersom påsken ligger på olika tider olika år men vi kommer få både sol och lite värme men också nederbörd och blåst så kallar man påskväder varierat väder så blir det nog vanligt påskväder i år :)
10.14
Hur kommer påskvädret att kännas som i Visby med omnejd? Är det vinterjackan som gäller?
Det beror på hur frusen du är! Men blåsigt blir det så vindtät jacka rekommenderar jag :)
Soligast torsdag, fredag och lördag så då kan det nog bli riktigt skönt väder om man hittar ett ställe i lä.
10.15
Kommer sommaren tidigare eller senare än normalt i år (eller som normalt)?
@J-Å - Det är för tidigt att säga något om sommaren nu, den meteorologiska definitionen av sommar är medeltemperatur på 10 grader eller mer 5 dygn i följd och det har vi inte ens i närheten av nu.
10.18
Hur blir vädret Kangos
Blåsigt idag, mindre blåsigt imorgon då blir det halvklart och temperaturen stiger uppemot nollgradigt som varmast mitt på dagen. Lördagsvädret blir ganska likt fredagsvädret men med större solchanser, på söndag drar det in snö och så blir det blåsigare igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer