Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir säger att det inte ser ut att komma in någon dimma till tolvslaget. Foto: SVT, Bertil Ericson/TT

Så blir vädret vid tolvslaget: ”Spraya håret ordentligt”

Publicerad

Soligt och klart på dagen och mer blåsigt framåt kvällen. Första dagen på det nya året inleds med hala vägar i stora delar av landet. Så blir nyårsvädret, enligt SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.
– Ska man ut och vara väldigt fin kanske man ska tänka på att spraya håret ordentligt, säger hon.

Det supergråa vädret letar sig sakta bort och inför nyårsafton klarnar det nu upp.

– Under dagen är det sol. Det är fint väder i stora delar av landet och en del snöbyar i fjällen, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Mer snö och starkare vindar

Framåt kvällen kommer det mer snö i fjällen. Även vindstyrkan ökar och det kan bli rätt så blåsigt.

– I fjällen, i princip hela fjällkedjan, är det omkring sex meter per sekund i allmänhet i Dalarna. På fjälltopparna kan man nog få en vind uppemot kanske 15 meter per sekund i allmänhet. Som mest i vindbyarna kan det blåsa stormstyrka i Lapplandsfjällen, säger Tora Tomasdottir.

Lavinfaran ökar

I takt med att vindarna ökar blir risken för laviner också högre. I alla delar av fjällkedjan är det ”betydande lavinfara”, mitt på skalan för lavinfara, berättar Tomasdottir.

– I dag är det halvtaskigt med lavinfaran i fjällen. Det här kommer bara bli värre då det kommer blåsa ännu mer framåt nyårsdagen, säger hon.

Klart vid tolvslaget

Vid tolvslaget ser det ut att bli klart väder i Norrbottens län, förutom i fjällen, och i stora delar av Götaland.

– I södra och mellersta Norrland och i Svealand kommer det att vara halvklart till mulet. Det som är positivt är att det inte ser ut att komma någon dimma, säger Tora Tomasdottir.

2020 inleds med ishalka

Under natten till nyårsdagen stiger temperaturen i hela landet. Nederbörden i fjällen och i Jämtland ökar och övergår senare i regn.

– Mellersta delen av Norrland kan man se som en riktlinje, där snöfallet övergår till regn. Där kommer det att regna på kalla vägar. Under morgondagen kommer det att vara ishalka i en stor del av landet. Om man ska köra bil ska man nog planera in extra mycket tid, säger SVT-meteorologen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Solig nyårsafton i stora delar av landet

Läs mer om veckans väder här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer