Ebba von Sydow har bevakat Nobelfesten under flera år och inte så överraskande tycker stilexperten att klädseln är det absolut viktigaste för att skapa Nobelstämning på hemmafesten.
-Be gästerna ta på sig det finaste de har. Om de kvinnliga gästerna har en långklänning, så ska det på. I stadshuset är klädkoden frack eller högtidsdräkt, för killarna är det ju ganska knöligt med frack så en vit skjorta och fluga duger bra tycker jag.
Egna Nobelpriser
Att ha en egen prisutdelning är ett annat tips för att sätta guldkant på festen.
-Hitta på egna kategorier som passar gästerna, tipsar Ebba.
-Hemmagjorda ordensband, det funkar fint att göra dem av papper. Och prismedaljer till ”dina” pristagare kan du enkelt göra av chokladpengar med guldpapper och fina band.
Vett och etikett tycker hon däremot inte att man behöver fästa extra stor vikt vid.
-Samma vett och etikett gäller egentligen på Nobel som på alla andra fester – kom i tid, respektera klädseln och var på gott humör. Men glöm inte att utbringa Alfred Nobels skål vid middagen!
Plockmat – festligt men enkelt
Maten är förstås en av höjdpunkterna på Nobelfesten och menyn hålls hemlig in i det sista. Förra året serverades gästerna ankgalantin till förrätt, tryffelstekt piggvar till varmrätt och apelsinbavarosie till dessert. Riktigt så avancerad behöver menyn inte vara på hemmafesten tycker kocken Paul Svensson som förberett recept på plockmat som han i morgon lagar i Gomorron Sverige.
-Tanken är festlig plockmat, enkel och snabb att laga. Den får inte vara kladdig att äta. Maten ska kunna ätas med fingrarna – det kanske inte funkar på riktiga Nobelfesten men vid en mysig hemmavariant är det perfekt.
I Pauls meny med sammanlagt sex smårätter ingår bland annat hjortköttbullar med lingondipp och purjolökar med ricotta och sardeller.
-Maten ska passa så många som möjligt. Barn, vuxna, vegetarianer och köttätare.
Satsa på bubbel!
Precis som maten kan dukningen vara lite mer avslappnad men ändå fin, tycker Paul Svensson.
-Finessen med plockmat är ju att man inte behöver duka så mycket. Det räcker med några fina tallrikar. Satsa på lite fint pynt på bordet istället, snittblommor, frukt, grönsaker och levande ljus till exempel.
Till plockmaten föreslår Paul Svensson – inte helt oväntat – champagne.
-Det måste inte vara champagne men bubbel ska det vara vid en Nobelfest. Mineralvatten går utmärkt, gärna smaksatt.
Anna Svensson
anna.h.svensson@svt.se