Statsminister Stefan Löfven, överhovmästarinna Kristine von Blixen-Finecke, riksmarskalk Svante Lindqvist och riksdagens talman Urban Ahlin är de som närvarar vid konseljen på Slottet. Foto: TT

Så får prinsen sitt namn

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessparets nya barn har redan ett namn. Klockan 11.25 får Sverige veta vad det är och vilken titel prinsen får. Det här är vad som väntar i dag.

11.15

Konselj hålls på Kungliga slottet. Då informerar kungen om prinsens namn, tilltalsnamn och titel. På plats finns riksmarskalk Svante Lindqvist, riksdagens talman Urban Ahlin, statsminister Stefan Löfven och överhovmästarinna Kristine von Blixen-Finecke.

Sveriges nya prins

11.25

Riksmarskalken läser i Karl XV-salen upp prinsens titel, namn och tilltalsnamn. Titeln anger alltså vilket landskap prinsen blir hertig över.

– Det är flera som är lediga och möjliga som Öland och Västerbotten men det finns också några landskap som aldrig har haft någon hertig eller hertiginna exempelvis Blekinge, Bohuslän, Härjedalen, Lappland, Medelpad och Norrbotten, säger Sara Bull, producent för SVT:s ”Året med kungafamiljen”.

De som är upptagna är Västergötland (kronprinsessparet), Östergötland (prinsessan Estelle), Hälsingland och Gästrikland (prinsessan Madeleine), Värmland (prins Carl Philip och prinsessan Sofia), Jämtland (kung Carl Gustaf), Gotland (prinsessan Leonore) och Ångermanland (prins Nicolas).

SVT sänder live från konseljen.

12.00

Prick klockan 12.00 skjuts det traditionsenligt 21 skotts salut. Det sker på fem orter i landet: Skeppholmens salutstation i centrala Stockholm samt salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

12.15

Efter saluteringen följer Te Deum, en tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan. Inbjudna är kungafamiljen, hovets personal och representanter från riksdag, regering och det officiella Sverige.

13.00

Gratulationslistor läggs ut på Slottet. Allmänheten får möjlighet att framföra sina gratulationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya prins

Mer i ämnet