Experterna: Värt att vaccinera sig trots omikronvarianten

Publicerad

Omikronvariantens intåg har försvagat argumentet om att vaccinera sig för att hindra smittspridning. Men även unga och friska bör ändå fortsätta ta vaccinet, menar såväl Folkhälsomyndigheten som de forskare som SVT pratat med.

– Även om skyddet inte är lika bra som förr är det inte noll, säger KI-professorn Joakim Dillner.

När den breda massan skulle vaccineras sommaren 2021 motiverades det bland annat med att det var en solidarisk handling mot de som riskerar att drabbas svårare. Skydda dig själv och andra, var det mantra som upprepades av Folkhälsomyndigheten vid de återkommande pressträffarna.

”Argumentet har fallit något”

Men under vintern har omikronvarianten tagit över smittspridningen vilket har försämrat vaccinets funktion som skyddsbarriär mot smitta.

Coronapandemin

– Argumentet att vaccinera sig för att dämpa smittspridning har fallit något, men man har en viss initial effekt även där. Men det viktiga är skyddet mot allvarlig sjukdom och död, framhöll Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors när frågan dryftades på pressträffen den 20 januari.

Folkhälsomyndigheten har avböjt intervju för att förklara skiftet i kommunikationen, men skriver i ett mejl att det fortfarande är viktigt att vaccinera sig: ”Dels för att man inte kan vara säker på vem som riskerar bli allvarligt sjuk, dels för skydd mot eventuella nya varianter”.

”Måste omprövas”

Detta aktualiserar frågan om hur motiverat det är för personer som varken har underliggande sjukdomar eller är i riskgrupp på grund av hög ålder att ta en påfyllnadsdos.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, framhåller att mycket förändrats på kort tid.

KI-professor Joakim Dillner. Foto: Iman Tahbaz/SVT

– Alla bedömningar som gällde på den tiden vi hade delta och tidigare varianter måste omprövas, säger han.

”Unga bör ändå vaccineras”

Att hinna göra nya bedömningar utifrån omikronvarianten är svårt, men Joakim Dillner menar att det fortfarande är motiverat för unga och friska personer att ta vaccinet. Det minskar risken för allvarlig sjukdom, även om den risken i grunden är låg. Därtill verkar det ge effekt på risken att smittas, om än mindre än tidigare.

– Man minskar i varje fall sannolikheten. Även om skyddet inte är lika bra som förr är det inte noll.

I kombination med de ringa biverkningarna innebär att det alltjämt är värt att vaccinera sig, menar han.

Även Ali Mirazimi, forskare vid KI och sakkunnig i blödarfeber vid Folkhälsomyndigheten, anser att unga fortfarande ska vaccinera sig av samma skäl.

– Vi ska också komma ihåg att deltavarianten inte helt och hållet är borta, säger Mirazimi.

Det här gäller för vaccination av barn och unga

  • Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation ska alla över 12 år erbjudas vaccination.
  • I åldergruppen 5-11 år rekommenderas det enbart till den som tillhör en riskgrupp. Folkhälsomyndigheten har nyligen beslutat att inte rekommendera en bred vaccination i gruppen, eftersom den varken anses göra någon större medicinsk nytta eller hindra smittspridning i någon större utsträckning.
  • En tredje påfyllnadsdos erbjuds till alla över 18 år. Det finns inget beslut om att erbjuda en sådan till yngre personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet