Foto: TT

Så förbereder du dig för stormen

Publicerad

I kväll drar stormen Alexander in över södra Sverige. Stormen riskerar ställa till med en hel till oreda och SMHI har utfärdat klass 2-varningar på flera håll. Här får du tips och råd om vad du ska tänka på.

Råd om att stanna inomhus och att bunkra upp med mat kan låta drastiska. Men Marcus Årskog, kommunikatör på MSB säger att det är viktigt att ta myndigheternas varningar på allvar.

– Råder myndigheterna att vara inomhus så ska du verkligen tänka till om du måste ge dig ut. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra, säger han.

Stormen Alexander

Vatten värme och mat

Ovädret kan ge konsekvenser som långa strömavbrott, då är det viktigt att vara förberedd. Se till så att du har dina grundläggande behov tillgodosedda: Vatten, värme och mat, tipsar Marcus Årskog.

– Man kan börja fundera på att fylla upp ett badkar med vatten eller flaskor om man inte har badkar, säger Marcus Årskog.

Mat som kan förvaras utan kyla och tillagas utan upphettning är bra att ha hemma om det blir strömavbrott.

– Skulle det bli ett långt strömavbrott kan man också stänga ner delar av sitt hus till exempel, eller vistas hela familjen i ett rum för att hålla värmen.

Tänk på dina medmänniskor

Vid ett allvarligt oväder kan samhällets resurser behöva riktas mot grupper med särskilt stort behov. Då är det viktigt för övriga att ta lite extra ansvar, för sin egen situation men även för sina medmänniskors.

– Tänk på äldre släktingar eller anhöriga, fundera på om farmor eller morfar klarar sig om det blir strömavbrott, har hon vatten och så vidare, säger Marcus Årskog.

”Surra fast lösa föremål”

Miljön runtomkring kan också behöva stormsäkras. Räddningstjänsten Syd tipsar om att antingen ta in eller surra fast lösa föremål i trädgårdar och på uteplatser och balkonger, samt se över byggnadsställningar och andra tillfälliga konstruktioner.

Farorna kan se lite olika ut beroende på var man bor. På landsbygden har man ofta högre beredskap och alternativa metoder för att få vatten och värme. I stan är man sämre förberedd, men där blir det inte heller lika lätt elavbrott eftersom merparten av elledningarna ligger under mark.

– Det är stor skillnad beroende på var man bor. I stan får man passa sig för fallande takpannor och tillfälliga konstruktioner.  På landsbygden är det kanske mer nedfallande träd som är största risken, säger Marcus Årskog.

Checklista för stormen

Förbered så att du vid till exempel ett längre strömavbrott har dina grundläggande behov, mat, vatten och värme, tillgodosedda.

Vatten: Häll upp vatten i flaskor eller i badkaret.

Mat: Köp hem mat som inte behöver kylas eller hettas upp. Gasolkök kan också vara bra att ha till hands.

Värme/ljus: Stäng av delar av huset och vistas hela familjen i ett rum om strömavbrottet bli långvarigt. Ha stearinljus, tändstickor och ficklampa hemma.

Information: Håll dig informerad: Följ myndigheternas råd. Krisinformation.se är myndigheternas gemensamma kanal och drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Batteridriven radio med extra batterier är bra att ha nära till hands för att kunna lyssna på radio. Ha gärna alternativa laddningsmetoder till din mobil, som till exempel vevladdare och extra batteri.

Övrigt: Ta in eller surra fast lösa föremål i trädgårdar och på uteplatser och balkonger.

Behöver du hjälp eller vill fråga något? 11313 är ett nationellt nummer som man kan använda vid ärenden som inte är akuta (är det akut så använd 112). 11313 kan man också ringa om man har information som myndigheterna behöver ta del av.

Se även MSB:s checklista för din hemberedskap!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alexander

Mer i ämnet