Kroppsvisitering kan införas för att få stopp på fusket. Foto: TT

Så ska de stoppa fusket på högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen är det dags för vårens högskoleprov. Över 70.000 personer väntas bänka sig för att skriva provet på 120 platser runt om i Sverige. Men de senaste åren har allt fler fall av fusk vid högskoleprovet upptäckts.

Nu införs flera åtgärder för att få stopp på fusket.

Metoderna för att fuska på högskoleprovet har blivit allt mer avancerade. 

I fjol lyckades en reporter på SVT:s program Dold fuska till sig maxpoäng på högskoleprovet. Genom en firma som sålde sina tjänster på sociala medier fick han de korrekta svaren upplästa via en extrautrustad mobiltelefon och trådlösa hörsnäckor.

Högskoleprovsfusket

Fuskandet har lett till att Universitet- och högskolerådet (UHR), som ansvarar för högskoleprovet, har vidtagit allt fler åtgärder för att komma åt det. 

– I höstas infördes kravet på att alla som skriver provet måste intyga att de gör det på heder och samvete, säger Åke Lernefalk som är pressansvarig på UHR till SVT Nyheter. 

Det innebär att den som ertappas med att till exempel ha använt otillåtna hjälpmedel polisanmäls för brottet osann försäkran – ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

51 fall av fusk

Vid höstens prov gillrades även en fälla där fyra varianter av det sista delprovet användes och tre olika orter fick olika versioner av provet. Genom det hoppades man kunna avslöja fuskare. Något som också lyckades.

När resultatet analyserades konstaterade man att det med hög sannolikhet inte hade gått rätt till, det vill säga fuskats, i flera fall. 

Sammanlagt avslöjades 51 fall av fusk vid höstens högskoleprov, som nu har polisanmälts.

– De stängs också av från deltagande i högskoleprovet under två år, säger Åke Lernefalk.

Inför kroppsvisitering

För att komma åt fuskmetoderna som sker med otillåten teknisk utrustning vill UHR nu införa kroppsvisitering av samma slag som den som sker på flygplatser.

Det kräver en lagändring och i februari skickade UHR sitt förslag till regeringen.

– Förslaget ligger i beredning på regeringskansliet, säger Jens Petersen, pressekreterare på utbildningsdepartementet.

Han kan dock i dagsläget inte precisera vad det innebär i praktiken.

Fler vakter

Enligt UHR gör man allt som är lagligt möjligt för att stoppa fusket. Men man vill inte inför lördagens prov avslöja vilka åtgärder man kommer att vidta – inte heller om det kan bli aktuellt med nya fällor för att avslöja fuskare.

– Vi avslöjar inga detaljer i förväg när det gäller upplägget på provet, säger Åke Lernefalk på Universitet- och högskolerådet.

Men han är villig att berätta att det kommer att vara en ökad bevakning av mer aktiva provvakter.

Fått hjälp av Facebook

UHR har under våren fått hjälp av Facebook och Instagram som stängt ner flera sidor som erbjuder avancerade fusktjänster med hjälp av elektronisk utrustning. 

– Vi har försvårat deras marknadsföring. Men hur långt det räcker vet vi inte, säger han. 

För att ytterligare försvåra för fuskarna offentliggörs inte heller längre frågorna och provsvaren redan direkt efter provet som skett tidigare.

I höstas senarelades publiceringen av facit med fem dagar.

I år kommer även publiceringen av frågorna att flyttas till måndagen för att minimera risken för fusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet