Så gjorde vi granskningen av HVB-hemmen

Uppdaterad
Publicerad

 Varför gjorde vi granskningen?

Tusentals barn placeras på hem för att få vård eller för att deras familjer eller familjehem inte funkar. Vi ville veta hur de här barnen har det. 

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Hur gick vi till väga?   

Inspektionen för vård och omsorg inspekterar de här hemmen varje år, de intervjuar barnen och gör ibland oanmälda besök.  

I höstas läste vi alla inspektionerna under 2019 där de hittat problem, och sen gjorde vi en databas med dem. Det var 200 hem som antingen fått kritik eller stängts. Dessutom begärde vi alla föreläggande med vite, polisanmälan, åtalsanmälan, förbud, återkallelse av tillstånd och Lex Sarah-anmälningar.  

Vad hittade vi?  

Vi fokuserade på de hem som fått extra allvarlig kritik, eller ingick i koncerner där flera av hemmen kritiserats. De som fått kritik om våld och kränkningar, olagliga regler och frihetsbegränsningar, att hemmet är otryggt, att verksamheten bedrivs utan tillstånd, att de förelagts med vite eller fått återkallat tillstånd. Totalt var det ett 50-tal HVB-hem som stack ut och hade den värsta kritiken. Sen gick vi igenom rapporter från 2017, 2018 och hitintills i år 2020 för att se hur många av dessa hem som fått återkommande allvarlig kritik.

Uppföljande granskning

Nu, 2021 har vi återigen bett Ivo om en lista över alla ärenden som avslutats med kritik, och där vi hittat några av ”våra” hem har vi hämtat hem själva inspektionsrapporterna.   

Samtidigt har vi skickat en enkät till Sveriges alla kommuner och bett att få en specifikation över alla privata leverantörer där kommunerna HVB-placerat omhändertagna barn och unga under åren 2018 till 2020. Nu har vi möjlighet att se vilka kommuner som har anlitat de HVB-hem som vi i vår granskning bedömt inte håller måttet och även hur mycket pengar som varje kommun lägger på dessa hem.

Uppdaterad värsta lista

Från vår ”värsta lista” har vi valt ut de hem med den allvarligaste kritiken. Det handlar om 18 hem som kritiserats mer en gång 2017-2021 och där kritiken handlar om hot och våld, otrygghet och/eller otillåtna begränsningar.

Bolag på vår värsta-lista har de senaste tre åren erhållit cirka 140 miljoner per år av 96 av våra 222 kommuner som kunnat specificera kostnaderna.

Totalt fick de 50 HVB-hem med upprepade larm och dokumenterade missförhållanden på vår lista över 200 miljoner om året under åren 2018-2020. Nästan två tredjedelar av kommunerna har anlitat något eller några av hemmen på vår 50-lista.

De 50 utvalda hemmen

2019 fick 200 hem kritik av Ivo, SVT har granskat 50 av de som fått värst kritik.

12 hem har Ivo beskrivit som otrygga. På 26 hem finns det frihetsbegränsningar, som att stänga in barn, ta ifrån dem deras datorer och mobiltelefoner eller hindra dem från att gå till skolan. Våld och kränkningar förekommer på 27 av hemmen.

Sju av de granskade HVB-hemmen stack ut, de hade kritik mot allt detta.

På 22 av de 50 hemmen med allvarligast kritik har Ivo inkommit med kritik vid andra inspektioner under åren 2017-2020, eller att det inkommit Lex-Maria-anmälningar av allvarlig art. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Mer i ämnet