Så gjorde vi granskningen om inhyrda vårdpersonalen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har i en serie reportage granskat sjukvårdens inhyrning av vårdpersonal. I vår granskning har vi kartlagt landstingens kostnader för inhyrd vårdpersonal. Vi har också undersökt fall där systemet med inhyrd vårdpersonal fått allvarliga konsekvenser för patienten.

Vi har granskat beslut från Inspektionen för vård och omsorg, som är ansvarig tillsynsmyndighet. De fall vi har tittat närmare på är sådana där systemet med inhyrd sjukvårdspersonal har lett till vårdskador eller patientosäkra situationer.

I vår sökning har vi begränsat oss till tre sorters beslut från IVO:

  • lex Maria-ärenden, där vårdgivaren själv anmäler händelser som medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada, vilket de enligt lagen är skyldiga att göra.
  • Beslut utifrån enskilda anmälningar. Fall där till exempel en patient eller närstående själv har anmält händelser inom vården. I dessa fall har vi begränsat oss till enskilda anmälningar där IVO i sitt beslut har valt att rikta kritik mot vårdgivaren.
  • Ett fåtal ärenden rör även beslut efter att IVO gjort en verksamhetstillsyn hos en vårdgivare.

Vår sökning resulterade i drygt 500 IVO-beslut. Efter att ha gått igenom dessa så har vi identifierat drygt 70 fall där IVO eller vårdgivaren själv gör en tydlig koppling mellan systemet med inhyrd sjukvårdspersonal och en vårdskada eller risk för vårdskada.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bildades 1 juni år 2013, innan dess var Socialstyrelsen ansvarig tillsynsmyndighet. Eftersom vi endast granskat beslut från IVO så innebär det att inga fall har beslutsdatum innan 1 juni år 2013. De granskade händelserna kan dock ha inträffat tidigare än så.

Eftersom IVO:s arkiv saknar sökfunktion har vi istället sökt i nyhetsbyrån Siréns arkiv. Detta innebär att det sannolikt finns ett bortfall, att det faktiska antalet fall kan vara fler.

SVT granskar just nu systemet med inhyrd personal i vården. Tipsa oss och diskutera #hyrnotan i sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hyrnotan

Mer i ämnet