Foto: TT

Så gör du om kandidaten du röstade på försvinner från EU-listan

Publicerad

Sverigedemokraterna har meddelat att Kristina Winberg inte längre står på listan som kandidat till EU-valet på söndag. Men vad händer om du har förtidsröstat på en kandidat som inte längre är valbar? SVT reder ut.

På söndag är det val till Europaparlamentet och av 751 ledamöter är 20 från Sverige. Förtidsröstningen är igång och över 600 000 röstberättigade svenskar har redan röstat.

Men vad händer om kandidaten man har röstat på av någon anledning inte längre är med på listan till Europaparlamentet som Kristina Winberg?

Om du har röstat på en person som har valt att ta tillbaka sin kandidatur eller vars kandidatanmälan har återtagits av partiet så tillfaller röster partiet. Detta gäller då partiet har en låst lista. Samtliga riksdagspartier som ställer upp i EU-valet har låsta listor vilket innebär att väljarna inte kan skriva till andra namn på valsedel utan endast kan välja kandidaterna som partierna har valt.

Vad gör jag om jag bara ville rösta på den personen?

Vill du ångra din röst kan du rösta i din vallokal på valdagen (det måste vara din vallokal och förtidsröstning fungerar ej). Då stryks din förtidsröst. Glöm inte ID-handling!

Är det vanligt att partier utesluter kandidater?
– Det händer, men det är inte vanligt, säger Jenny Stad, pressekreterare på Valmyndigheten. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer