I granskningen gick reportrarna Marja Grill och Carolina Jemsby igenom hundratals rapporter. Foto: SVT

Så granskade vi kommunernas gode män

Uppdaterad
Publicerad

I de hundratals tillsynsrapporter från länsstyrelserna framträdde ett mönster. Gode män, förvaltare och förmyndare hade inte redovisat var pengarna de fått förtroende att sköta hade tagit vägen.

Varje kommun är skyldig att ha en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. 

Överförmyndarnas verksamhet styrs av föräldrabalken som trädde i kraft 1950.

Deras uppgift är att utse gode män, förvaltare och förmyndare och att sedan kontrollera att de sköter sig. Överförmyndarna i sin tur granskas av de sju länsstyrelser som har tillsynsansvar.

Tusentals akter

I vår granskning begärde vi ut och samlade in länsstyrelsernas samtliga tillsynsrapporter under åren 2012-2015. Totalt var det 470 rapporter, och stickprovskontroller i över 8.000 akter. Varje person som har en god man, förvaltare eller förmyndare blir en akt hos överförmyndaren.

Vi läste igenom rapporterna och systematiserade dem i en databas. I den noterade vi bland annat vilka som fick kritik och hur många akter som granskades. Vi noterade också beloppen i de akter där till exempel den gode mannen inte redovisat var pengarna tagit vägen. Ur databasen kunde vi sammanställa statistik och se hur länsstyrelserna gör olika bedömningar när de kritiserar överförmyndarna.

Fick en bild av överklaganden

Hos landets 48 tingsrätter begärde vi ut samtliga överklaganden av överförmyndares beslut under åren 2013-2015. Totalt 1.597 beslut.

Besluten läste vi igenom och systematiserade i en andra databas. Uppgifterna kategoriserades på flera olika sätt. Blev det bifall eller avslag på överklagandet? Vad handlade frågan om? Entledigande, uttag från spärrat konto eller om den gode mannen skulle få ett högre arvode eller inte, för att ta några exempel. Även här kunde vi sedan sammanställa statistik och få en tydligare bild över vad överklaganden handlar om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#deutsatta

Mer i ämnet