Många skiljer sig i januari, men det kan gå att rädda en relation. Foto: TT

Så håller du liv i relationen – dela med dig av bästa tipsen

Uppdaterad
Publicerad
Januari är en månad då många skiljer sig. Hur håller man egentligen liv i en relation? Dela med dig av dina bästa tips i vår chatt.

SVT rapporterade · Så håller du liv i relationen

06.31
Hej och välkommen till vår chatt! Här kan ni dela med er av era bästa tips för hur man ska hålla liv i en relation! Hur gör man egentligen?
06.44
Min mamma brukar alltid prata om de tre S:en som viktiga delar i ett välmående förhållande. S för samtal, S för sex och S för samarbete!
06.51

Receptet för en lyckad relation

Kärleken måste man jobba på och investera i. Det menar professor Per Carlbring som håller en kurs i parterapi vid Stockholms universitet.
06.58
Enligt egna erfarenheter är förtroende oerhört viktigt. Förtroende gör också att förhållandet kan bli mer tillåtande. Det måste finnas en ömsesidig ödmjukhet. En viss svartsjuka skadar inte då det bevisligen är ett tecken på att man bryr sig om varandra, men oerhört viktigt att den inte går för långt. Försök inte göra om din partner. Se istället till att påtala och berömma de bra sakerna, så blir det du tycker mindre om inte i fokus och din tolerans mår ni båda mycket bättre av.
Jämför inte hela tiden med dina ex. Garanterat kommer du bara ihåg de bra sakerna med dem och tappar det du kan påverka själv genom att vara här och nu.
Förhållande är många gånger inte lätt, men följer man ovan någorlunda så kan det bli så fantastiskt underbart att vara två;)
06.58
Man ska berömma sin partner och ofta säga att han eller hon är så fin.Det gör mycket i ett förhållande.
06.59
En relation måste dagligen underhållas med att man ger för att få åter av sin partner av kärlek och respekt med bra kommunikation. Kommunikationen är viktig att den fungerar samt att man verkligen i handling ställer upp för varandra också dagligen utan att förvänta sig att det aldrig kommer att ske helt rättvist utan ge för att åter få! Likt en brinnande brasa måste man nära relationen för att hålla den vid liv samt ha en god och öppen kommunikation!
07.05
Relationer är i de flesta fall en utmaning. Förhoppningsvis en inspirerande och positiv utmaning. Men för många en ändlös och destruktiv utmaning, som leder till uppbrott efter mycken lidande.
Var öppen för meditation är mitt tips. Ger sig båda hän till detta, så finns det enorma möjligheter att förändra till något bra. Även om du är skeptisk till en början, så håll ut och ha tålamod. Du kommer bli överraskad av möjligheterna som det ger och vilket resultat ni kan få. Lycka till!
07.14
Alla har olika sätt att fatta kärlek t. ex somliga föredrar beröm, en hel del att få presenter, somliga fysisk kontakt. Man får upptäcka sin partners sätt och gör det regelbundet.
07.18
(Detta gäller inte relationer där någon part är utsatt för någon typ av systematiskt våld)
Man bestämmer sig för att älska sin partner - alla fel och brister till trots. För själv har man sannolikt lika många (eller fler) skavanker. Man frågar sig själv: Vad kan jag göra för arbete med mig själv för att bli en maka/make som min partner inte kan motstå? varje morgon vid uppvaknande. Man kedjar fast sig vid den man tagit fram till altaret och skaffar ett mind-set att konflikter ska lösas och att separation inte är ett alternativ. Någonsin. Om man har barn så sätter man deras hälsa i främsta rummet. Inom forskningsområdet råder konsensus om att skilsmässa påverkar barnen negativt - vilket de flesta kliniker som jobbar med barn kan intyga. Man gör helt enkelt allt det jobbiga jobbet - för det som kommer ur det är bättre än alternativen.
07.21
Vi varit gifta i över trettio år och grunden för det bygger på ett beslut om att det är Vi "tills döden skiljer oss åt" . När vi hamnar i konflikt är skilsmässa aldrig ett alternativ, vi fokuserar på att ta oss igenom det som är svårt. Är det för svårt är det bra att ta hjälp i samtal, goda vänner är guld värda.
Vi har lovat att älska varandra "... i NÖD och lust.." Att älska någon är i första hand ett beslut ❤

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer