Många skiljer sig i januari, men det kan gå att rädda en relation. Foto: TT

Så håller du liv i relationen – dela med dig av bästa tipsen

Uppdaterad
Publicerad

Januari är en månad då många skiljer sig. Hur håller man egentligen liv i en relation? Dela med dig av dina bästa tips i vår chatt.

SVT rapporterade · Så håller du liv i relationen

22.26
Snart 30 år ihop...tro inte att ni går igenom livet med bara glädje o rosenrot. Livet består av alla ingridienser. Vi har 4 barn. Och klarat oss igenom småbarnsåren o resten av deras uppväxtsår. Glädje sorg skratt lek sex. Men alltid godnatt älskling o godmorgon älskling o puss godnatt o godmorgon puss. Mycket diskutioner om allt möjligt. Mycket ge o ta. Nån måste alltid ge efter i bråk o kärlek. Ja kan skriva hur mycket som helst....puss o love
22.26
Ekonomin måste vara stabil och vattentät. Den dagen som ekonomin helt omkullkastas i relationen, d.v.s att mannen ofrivilligt blir arbetslös och det inte finns någon sparad buffert alls, då har klockan startats för att han kommer att bli utbytt mot en ny man som leverar för stunden vad kvinnan kräver. Så för att hålla liv i relationen som man måste man bli totalt medveten om kvinnlig "Hypergamy" och att man som man är mer än någonsin utbytbar, oavsett tidigare investeringar i relationen i form av tid och pengar.
19.47
De första tio åren var nog svårast. Nästa tio gick lättare och de följande tio sedan nästan på autopilot vilket inte alltid var så upphetsande – men de senaste tio har förmodligen varit de bästa av alla 40 hittills. Det är naivt att tro att det inte krävs delvis intensivt arbete, många och långa samtal, kriser, hissnande upplevelser tillsammans, studier, lärande av och om varandra, fascination över människors olikheter och respekt för det sätt vi kompletterar varandra och nu också kan jobba professionellt tillsammans.

Jag har inte Facebook själv men skrev ett inlägg på min frus sida om "Den fyrfaldiga kärleken". Det är nog mitt bästa tips att förstå sig på och ge näring åt de fyra kärlekarna eros, filos, storge och agape som gör relationen hel och fullständig.

Visst har vi också skilt oss – men bara från mängden – inte från varandra! Det är den officiella hemligheten.
19.47
Det är lätt. Sköt om din relation som du sköter din bil.
19.47
Välj din partner med noggrannhet. Om du tror på relationen, att du vill leva med denna person vad som än händer, då kommer du och ni också göra vad som krävs för att få relationen blomstrande. Grunden är det viktigaste sedan kan man lära sig det andra.
19.46
Stötta varandra, i med- och motgång. Gläds åt varandras framgångar, hjälps åt att bära varandras motgångar. Som det står i det engelska äktenskapslöftet: "in sickness and in health". Tänk på att det är en långvarig relation. Ge inte upp varandra när en har det jobbigt, hjälp varandra och lita på att det kommer en morgondag.
19.10
Den som går in i en relation måste ha en stabil psykisk hälsa.
17.35
Skratta tillsammans. Gemensam humor tar er långt. Allt annat kan man jobba på.
17.35
Den som går in i en relation för att få garanterad tillgång till sex, sex, sex, går in för trubbel och kort varaktighet. Välj partner med hjälp av öronen, inte bara ögonen. Stanna bara hos någon som är snäll, uppskattande, kamratlig och gör dig glad över att du funnit henne/honom. En partner som inte vill gå till parterapi/rådgivning ens efter många försök att reparera/förbättra relationen, är ute efter att vinna över dig, och strävar inte efter att skapa något som är bra för båda. Om du inte känner dig älskad är något fel, testa terapi. I goda relationer tar man ansvar för att bådas behov blir mötta i lika hög grad. Ingendera beställer ett gott liv av den andra. Bägge bidrar helhjärtat och bägge känner att det är så det är och ska vara.
17.12
Kärlek är svårt, att hitta den rätta är svårt. Uppskatta din partner och ge dem kärlek varje dag. Gör saker tillsammans, upplev tillsammans, prata med varandra. Ge er själva tid så kan förhållandet lösa sig. Känner ni inte något, gå vidare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer